Kadar izazova na One Take Film Festivalu

img0930

onetakefilmfestival.com

img0930

One take film festival međunarodni je festival filmova snimljenih u jednom kadru, drugim riječima u jednom dahu, od trenutka uključenja do trenutka isključenja rada kamere. One take film festival isključuje, na prvi pogled, gotovo neisključiv dio filma – montažu i time zabranjuje rez, pretapanja, odtamnjenja/zatamnjenja i sve ostale oblike montažnih sklopova.

Osmi One Take Film Festival organizirao je okrugli stol “Kadar izazova”, kojeg je otvorio filmski kritičar i moderator Hrvoje Pukšec. 

Zašto se snimaju filmovi u jednom kadru? Koje je opravdanje za taj autorski postupak i što se njime postiže? Kako razlučiti uspjele filmove od neuspjelih i treba li se za ovaj poseban izričaj voditi nekim dodatnim pravilima u gledanju, promišljanju i procjenjivanju? Neka su od pitanja na koje su pokušala odgovoriti dva poznata filmologa Nikica Gilić i Hrvoje Turković te autori Boris Greiner i Ewa Gorzna. 

“Kao član žirija još na prvom One Take Film Festivalu mogu reći da nam je za odabir festivalskih filmova došlo puno filmova s trikovima s kojima su nas pokušali prevariti da je film one take. Naravno da su u žiriju bili ljudi koji se bave filmom te smo ih vrlo brzo prozreli. To nas dovodi do pitanja je li one take onaj tehnički aspekt filma ili ono što gledatelj vidi na prvi pogled?”, upitao je filmolog Nikica Gilić. 

Filmski teoretičar Hrvoje Turković dodaje da je snimanje u jednom kadru prevladavajući način snimanja u samim počecima filma, a može se reći da je i jako uobičajen format i danas u svakodnevnom životu, poput snimanjamobitelima. “To je format snimanja koji je izazovan i logistički kompliciran, ali na ovaj način snimanja mora se gledati koliko može biti poticajan, a ne ograničavajuć”, dodao je Turković. Redateljica Ewa Gorzna kaže kako je koristeći one take htjela gledateljima pružiti film koji će dati dojam da je realniji i prirodniji, a u isto vrijeme u film je uključila i iracionalne momente koji ulijeću u tu “realnost”. 

“Svidjelo mi se stvaranje takve kontradikcije”, naglašava Gorzna.

Promišljanje filmova snimljenih u jednom kadru u dobroj se mjeri svodi na dvije upitne zamjenice: kako i zašto. Snimiti film u jednom kadru 2016. nemjerljivo je jednostavnije, jeftinije i izvedljivije zbog digitalizacije. Upravo zato 8. One Take Film Festival nudi jedinstvenu priliku da gledatelji pogledaju veliki broj one take ostvarenja na jednom mjestu. onetakefilmfestival.com

unspecified