Riječanin Dalibor Talajić autor novog Marvelovog stripa

Dalibor Talajić

izvor Nacional.hr

Dalibor Talajić

Sedam godina među najvećim crtačima svijeta

Nadareni crtač, rođen prije 43 godine u Rijeci je autor tek objavljenog stripa čuvenog amerckog “Marvela”, za koji radi već sedam godina. “Madaya Mom” je album ostvaren zajedničkom suradnjom, uspješnog hrvatskog umjetnika, Disneyovog “Marvela” i novinara američke televizije ABC, koji su nakon neuspjelih reportaža u sirijskom gradu Madayi, spriječeni bombardiranjima Assadove vojske, odlučili ostvariti numericki strip.

Uspjeli su kontaktirati jednu mladu ženu u opsjednutom gradu, smještenom u blizini libanonske granice, što sa pet naslijednika pokušava preživjeti svakodnevne napade, već dvije godine. Madaya grad od 40.000 stanovnika je od 2015. pod totalnom opsadom, pa su ABC novinari htjeli svijetu dočarati njegovu svakodnevnicu. Napisali su priču po kojoj je Talajić u svom zagrebačkom ateljeu ostvario predivan i dirljiv crno-bijeli strip, pod nazivom “Madaya Mom”.

Iako zena nema super moći jer je nadareni Hrvat crtao “Hulka”, “Osvetnike” ili radio na “Deadpoolu” o kome je početkom godine predstavljen i film, ona je istinska junakinja stvarnosti.

– Kada ništa ne možete uraditi, čekate da bombardiranja prođu ili osobno izčeznuće- izjavio je Talajić, ubijeđen da je odabran jer je preživio Domovinski rat. Međutim stručnjaci i planetarni kritičari, ističu da je u pitanju njegova nadarenost i izražen smisao za restituciju ponašanja, u neočekivanim i posebnim okolnostima pa nenadmašno poznavanje ljudskog gestikuliranja. Nesvakidašnje je da crtač super junaka, umije savršeno pokazati stvarnu svakodnevnicu osobe, koju nikada nije vidio.

Madaya MomRat je uopćeno zlo

– Nastojim biti blizak stvarnosti i prizemljen. Strip “Madaya Mom” je veliki izazov pa sam nastojao izbjeći senzacionalnost. Ipak, nije bilo jednostavno ne iskazati njezinu bol i patnju, pa sam se usmjerio na male, neprimjetljive prednosti ujedinjene i čvrsto spojene obitelji, uprkos svakodnevnim tragedijama koje ih okruzuju. Još uvijek su svi zajedno i opstaju u blokiranom gradu. Sjećam se scene ponovnog otvaranja škole koje je obradovalo male djevojčice ali su vidjele izčeznuće mnoštva prijateljica, pokošenih slijedećeg trenutka, bombama “regularne” vojske. Htio sam pokazati kako je svaki rat uopćeno zlo.
Kanal ABC je uspio uputiti “Majci iz Madaje” završeni strip koji je oduševio, sudeći po riječima novinara Ryma Momtaza, tvorca
dokumentarnog filma o događaju. Žena čija se anonimnost osobito čuva je izjavila kako je Dalibor Talajić sasvim pogodio ugođaj grada i izgled, te ponašanje stanovnika.

– Ako budem imao priliku, pokloniću joj originalne crteže- istakao je hrvatski maestro stripa što sa nekolicinom sunarodnika poput Gorana Sudžuke, Enesa Ribića ili Edvina Biukovića radi za Disneyev “Marvel”, oformljen davne 1939. godine.
Strip “Madaya Mom” se može vidjeti na zvaničnom siteu ABC televizije.