Skip to content

EK vijesti 28. rujna 2016.

European Commission 1

Rezultati iz područja migracija i upravljanja granicama: Komisija izvijestila o provedbi Europskoga migracijskog programa

Komisija je danas izvijestila o do sad postignutim rezultatima provedbe europskog programa premještanja i preseljenja uz izjave EU-a i Turske. Istodobno je iznijela korake koje još uvijek mora poduzeti Grčka u svhu ponovne buduće uspostave dublinskih transfera iz drugih država članica, pri tomu je izvijestila o kratkoročnim graničnim kontrolama koje se provode na unutarnjim schengenskim granicama u okviru preporuke Vijeća od 12. svibnja 2016. Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: „Sve naše mjere o migracijama povezane su. Izjava EU-a i Turske dovela je do konkretnih pozitivnih rezultata. Pojačani napori država članica pri premještajima tijekom zadnjih mjeseci, pri čemu je samo u rujnu obavljeno 1200 premještaja, pokazuju da je moguće ubrzati premještanje ako postoji politička volja i osjećaj odgovornosti. Uspjeh našeg zajedničkog pristupa zadnjih mjeseci od ključng je značaja za uspjeh svega ostaloga, uključujući postupan povratak na dublinski sustav i normalno funkcioniranje schengenskog prostora. Premještanje mora uspjeti.“ Objavljeno je priopćenje za medije o svim danas donesenim izvješćima uz dodatne informacije o Europskoj graničnoj i obalnoj straži, koja s radom započinje 6. listopada.

Transparentnost: Komisija predložila obvezni registar transparentnosti za sve institucije EU-a

Europska komisija danas je predložila obvezni registar transparentnosti koji će obuhvatiti sve tri glavne institucije EU-a (Europski parlament, Vijeće i Komisiju), čime je ispunila ključnu obvezu transparentnosti koju je preuzela Junckerova Komisija. Prvi potpredsjednik Komisije FransTimmermans izjavio je: „Predlažemo jednostavno pravilo: nema sastanaka s donositeljima odluka bez prethodnog upisa u registar. Javnost će putem registra vidjeti tko su lobisti, koga predstavljaju i koliko troše.“ Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije i memorandumu.  

Komisija predlaže ovodobne inovativnosti pri jačanju kontrola nad izvozom robe s dvojnom namjeno

Europska komisija danas je predložila jačanje kontrola nad izvozom pojedinih proizvoda i tehnologija koje se (uz legitimne građanske svrhe) mogu zloupotrijebiti kao ozbiljno kršenje ljudskih prava, terorističke aktivnosti ili izradu oružja za masovno uništenje. Cjelovito priopćenje za medije dostupno je ovdje

Poljoprivrednici u potpunosti prihvatili program smanjenja proizvodnje mlijeka

Program smanjenja proizvodnje mlijeka kako ga je Komisija najavila čime bi se postupno provelo smanjenje proizvodnje mlijeka skoro u potpunosti je prihvaćeno (98,9 posto), međutim u naputcima nadalje se još zahtjeva smanjenje proizvodnje za 1,06 milijuna tona (od ukupno dostupnih 1,07 milijuna tona) tijekom zadnjeg tromjesečja 2016. Dodatne informacije dostupne su u članku s novostima i statističkim podatcima po zemljama.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji