Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u subotu je u Intervjuju tjedna Hrvatskog radija izrazio uvjerenje da će za sastavljanje vlade dobiti potporu više od 80 zastupnika te je pozvao HSS da se ponovno vrati suradnji s HDZ-om kao

andrej plenkovic

Plenković vjeruje kako će nova Vlada imati stabilnu potporu više od 80 zastupnika te da će sa HDZ-om ovoga puta ići puno širi klub stranaka

“Most je otvoren za suradnju, siguran sam da su za to otvoreni i dva zastupnika iz stranke Milana Bandića, zastupnici nacionalnih manjina. Mislim da će tu biti i nekih partnera koji su na izbore išli u Narodnoj koaliciji”, kazao je Plenković.

Rekao je kako je HSS, kao član Europske pučke stranke, HDZ-u najvažniji partner te bi volio kada bi se ta straka vratila suradnji u “svojoj političkoj obitelji”.

“Za HDZ je HSS jedina naša ‘rođakinja’ u političkom smislu, svi ostali su nam partneri”, poručio je. Smatra kako odluka predsjednika HSS-a Kreše Beljaka da na izbore ide u Narodnoj koaliciji nije bila osobito mudra te da, iako imaju više mandata u Saboru, postoji velik krug članova HSS-a koji su nezadovoljni tom odlukom.

Kazao je odlično surađuje s Marijanom Petir u Europskom parlamentu, dok je bivši predsjednik HSS-a Branko Hrg ostvario solidan izborni rezultat na drugom mjestu HDZ-ove liste u drugoj izbornoj jedinici.

“Volio bih kada bi se u nekoj evoluciji unutarnjih procesa unutar HSS-a ta stranka vratila suradnji s svojom političkom obitelji. Što se mene tiče ta su vrata otvorena i ne bi mi bilo krivo da dođemo na prijašnji okvir suradnje. To bi bilo dobro i mislim da bi to podržali birači i članovi HSS-a”, kazao je Plenković.

Upitan o zahtjevima pojedinih zastupnika nacionalnih manjina (Milorad Pupovac, Furio Radin) da Zlatko Hasanbegović ne bude ministar kulture u novoj vladi Plenković je odgovorio kako je stvar mandatara određivati tko će biti ministar u kojem resoru.

“U ovoj fazi imam ugodnu zadaću da biram od niza kvalitetnih kolega koji su obnašali određenu dužnost. Jedan od ljudi koji su u krugu kandidata je i Hasanbegović. On može i kao član Predsjedništva HDZ-a dati svoj kvalitetan doprinos stranci, a što se tiče portfelja ministara – o tom, potom”, izjavio je Plenković.

Nije želio govoriti o raspodjeli resora u budućoj vladi i imenima potencijalnih ministara no rekao je kako će buduća vlada imati više potpredsjednika.