Otvorena izložba ZAPREŠIĆU U ČAST 2016. uz Dan Grada Zaprešića

Akademija Art

Zaprešiću u čast 2016 3

ZAPREŠIĆU U ČAST 2016.

– Izložba likovnih radova u Galeriji Sunce Zagreb (od 13. 10. /otvorenje u 18.30 sati/ do 11. 11. 2016.) i
– 12. humanitarna aukcija (Srednja škola Ban Josip Jelačić – Zaprešić, prosinac 2016.)

foto galerijaPogledajte galeriju radova!

logo facebookKlub Zaprešićana “Zapreščan”

foto galerijaPogledajte fotografije s otvorenja / foto: Ivica Blažić

foto galerijaPogledajte fotografije s otvorenja / foto: Juraj Jonke

Povodom Dana Grada Zaprešića zagrebačka galerija Sunce i ove godine predstavila je izložbu radova zaprešićkih umjetnika i prijatelja Grada Zaprešića pod nazivom “Zaprešiću u čast 2016”.

Izložbu je otvorila predsjednica Kluba Zaprešićana “Zapreščan” profesorica Silvija Bosner uz nazočnost ravmatelja Ustanove URIHO i Galerije Sunce profesora Josipa Držaića.

pozivnica zapresic 2016 webIzložena i opremljena likovna djela su nastala na tradicionalnoj zaprešićkoj likovnoj koloniji “Matija Skurjeni” (30. svibnja 2016.) u prostoru Kluba ili su donirana Klubu Zaprešićana ZAPREŠČAN.

Djela su izradili i za aukciju darovali slijedeći autori: Alen Kasumović, Ante Žaja, Božidar Škofač, Darko Škoda, Davor Vuković, Drago Jančić, Dragutin Grgas-Beli, Dragutin Perički-Piki, Ivan Keretić, Ivana Tomić, Jakov Žaper, Josip Joško Fijucek, Josip Tkalčec, Juraj Jonke, Karolina Utović, Lahorka Rožić, Milan Horvat-Hlebinski, Milivoj Svoboda, Slavko Blažanović, Slavko Blažeković Kilaća, Snježana Filipčić, Stjepan Katić, Tomislav Tomić, Zlatko Skledar i Željko Karaula.

Izložena djela mogu se pogledati za vrijeme trajanja izložbe, a potom će biti ponuđena na prodaju na 12. zaprešićkoj humanitarnoj aukciji u mjesecu prosincu (Srednja škola Ban Josip Jelačić – Zaprešić). Novac od prodanih djela, kao i svake godine, namijenjen je najpotrebitijim sugrađanima.

Zaprešiću u čast 2016 foto Ivica Blažić
Silvija Bosner, Drago Jančić (foto: Ivica Blažić)

01 naslovna 2016

Organizator događanja je Klub Zaprešićana ZAPREŠČAN i Ustanova URIHO, a pokrovitelj Grad Zaprešić.

Zahvaljujemo svima koji su na različite načine doprinijeli za održavanje ove tradicionalne umjetničko-humanitarne manifestacije.

Silvija Bosner, prof., predsjednica Kluba Zaprešićana ZAPREŠČAN

Zaprešiću u čast 2016 1

klub zaprescanKratka biografija umjetnika

Alen Kasumović, završio Akademiju likovnih umjetnosti, fotograf, bivši hokejaš u kolicima, ali iznad svega mladić, koji svojim optimizmom i pogledom na svijet može poslužiti kao primjer onima bez invaliditeta koji su nesretni stoga što životu traže “dlaku u jajetu”. Alen slika s ustima.

Ante Žaja, rođen u Sinju, diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu. Aktivno izlaže samostalno i grupno u zemlji i inozemstvu (Njemačka, Danska, Engleska, Češka, Italija i Turska). Studijski boravio i radio u Njemačkoj, Češkoj i Engleskoj. Novi je ravnatelj zaprešićkog muzeja “Matija Skurjeni”.

Božidar Škofač, rođen u Letovaniću, gdje živi i radi. Profesor zemljopisa i biologije, od djetinjstva se bavi crtanjem, a zadnjih dvadesetak godina intenzivno slika pretežno tehnikom ulja na platnu. Tematski je najviše vezan uz motive Turopolja, Pokuplja i Posavine. Vlasnik je etno-muzeja u Letovaniću.

Darko Škoda, akademski slikar zaprešićkog kraja rođen je u Zagrebu. Od 1995. do 1997. boravi u Nizozemskoj i Njemačkoj, gdje studira slikarstvo i izlaže. Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a zaprešićke vizure su mu vrlo dragi motivi.

Davor Vuković, slikar i pjesnik, rođen u Herceg Novom 1951. godine, umro u Zaprešiću 2015. godine. Porijeklom iz Poljica pored Splita, dobitnik Plakete grada Zagreba za slikarstvo (1985.), Plakete grada Zaprešića za književnost (2004.) i Nagrade grada Zaprešića priznanja na području kulture i umjetnosti. Jedini Hrvat koji je uvršten u knjigu “Najbolji svjetski slikari 20. stoljeća”.

Drago Jančić, rođen u Prigorju Brdovečkom, diplomirao likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Dugogodišnji nastavnik u Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić u Prigorju Brdovečkom. Uvršten u Enciklopediju hrvatske likovne umjetnosti i Leksikografski biografski leksikon.

Dragutin Grgas-Beli, rođen u Zaprešiću, diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Jedan od utemeljitelja zaprešićke likovne scene. Od 1967. godine sudionik je mnogih skupnih i samostalnih izložbi. Živi i radi u Zaprešiću i Brdovcu.

Dragutin Perički-Piki, rođen u Zaprešiću i živi u Zaprešiću. Prvu zajedničku izložbu imao je u Zaprešiću u organizaciji KUD-a “Ilija Gregorić”. Samouki je slikar. U svom radu uspješno koristi razne slikarske podloge kao što su staklo, karton, platno, lesonit i staklene boce.

Ivan Keretić, kneginečki narodni slikar, priključivši se poznatim i povijesnim osobama ovoga kraja, uspio je stvoriti originalna, jedinstvana i autentična djela koja će ostaviti pečat i na samu hrvatsku likovnu umjetnost. Predsjednik je LU “Kula Kneginec”.

Ivana Tomić, akedemska slikarica, profesorica likovne kulture u Srednjoj školi Bana Josipa Jelačića u Zaprešiću. Brojne slike darovala za humanitarne potrebe. Redovita sudionica zaprešićke novogodišnje aukcije. Živi u Zaprešiću.

Jakov Žaper, rođen u Sinju, diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bio je suradnik Majstorske radionice JAZU kod prof. Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Od 1991. do 2008. živi u Australiji. Docent je na Akademiji primijenjenih umjetnost Sveučilišta u Rijeci.

Josip Joško Fijucek, rođen u Đurđevcu 1950., a umro u Zagrebu 2013. ostao je zapamćen po svojim vrhunskim uljima na platnu koje je darovao najpotrebnijima. Utemeljitelj “Grupe 69” i Hrvatskog likovnog društva u Zagrebu, koje je vodio posljednih godina života.

Josip Tkalčec, rođen u Črncu Biškupečkom kraj Varaždina gdje i danas živi. Slikarstvom se bavi 40-tak godina. Izlagao je na više izložbi. Tehnike kojima se služi u svom umjetničkom stvaralaštvu su ulje i akril na platnu. Bavi se i kiparstvom, oslikavanjem zidova te restauracijom starih slika u crkvama i dvorcima.

Juraj Jonke, rođen u Klenovniku. Slike mu se nalaze u stalnom postavu muzeja naive Golubovec, te u stalnom postavu galerija Veliki Tabor, Jastrebarsko, Bjelovar, Novska, Vukovar i u zbirci Bauer. Dopredsjednik je Hrvatskog likovnog društva i ovogodišnji dobitnik prve nagrade zagrebačkog uličnog festivala Cest is d’Best.

Karolina Utović, rođena u Zagrebu, živi u Zaprešiću. “Moj život je moja Umjetnost”, svaki slobodan trenutak provodi slikajući, povlači se u svoj mali atelje, gdje beskrajno uživa prepuštajući se bojama i kistovima, udaljavajući se od svakodnevnice koju nameće sustav, prepuštajući se onome što ju najviše veseli i ispunjava.

Lahorka Rožić, akademska slikarica rođena u Rijeci, živi u Zagrebu. Izlagala je samostalno u Zagrebu, Zaprešiću i Krapini. Radi kao likovni pedagog u Osnovnoj školi “Dr. Ivan Merz” i Osnovnoj školi u Novom Zagrebu. Dobila je niz nagrada za likovno-pedagoški rad. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Milan Horvat-Hlebinski, rođen je u Repašu u Podravini, sudjelovao je na 150 skupnih izložbi. Zastupljen je u knjigama “Hlebinska naivna škola”, “Naivni umjetnici” te u četiri reprezentativne knjige Maxa Fournya o svjetskoj naivnoj umjetnosti te u “100 slikara i kipara”, zatim u “Podravska naiva” i “Čudo hrvatske naive”.

Milivoj Svoboda, rođen u Tomašnici, studij na VPŠ-u završava u klasi M. Veže. Radni vijek provodi na OŠ u Rapskoj ul. u Zagrebu, gdje je za rad s djecom stekao naziv “Zaslužni likovni pedagog”. Slikar je dara i zanosa, a živi i radi u Zaprešiću.

Slavko Blažanović, zaprešićki slikar slikar, rođen u Šamcu,diplomirao je na Fakultetu za vanjsku trgovinu u Zagrebu. Slikarstvom se bavi dulje vrijeme. Imao je nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. Sudjelovao je na mnogim humanitarnim aukcijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Slavko Blažeković-Kilaća, rođen u malom posavskom selu Lonja. Tradicijski način života na selu, vjerski elementi iz svakodnevice, graditeljska i etno baština Lonjskoga polja te rijeka Sava njegovi su najčešći motivi. Član je likovnih udruga Moslavački krug, SULIKUM, PETRIART, te likovne sekcije KUD -a Tomislav, sv. Ivan Žabno.

Snjažana Filipčić, rođena je u Sinju, a nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost (odjel tekstila), diplomira na Tehnološkom fakultetom Instituta za tekstil i odjeću. Likovno obrazovanje dopunjuje završivši četiri semestra Agorine slikarske akademije u klasi akademskog slikara Dine Trtovca. Živi i radi u Zagrebu.

Stjepan Katić, zaprešićki slikar, rođen u Čapljini. O njegovom radu izdana je monografija ”Hrvatski suvenir – knjiga o slikarstvu Stjepana Katića ” urednice Sendi Katić i 94 suradnika u izdanju Kluba Zaprešićana ZAPREŠČAN. Živi u Zaprešiću.

Tomislav Tomić, rođen u Zagrebu, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ilustrator knjiga, časopisa, udžbenika, slikovnica. Izradio brojne naslovnice. Surađuje s mnogim izdavačima u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, većinom u Velikoj Britaniji. Živi i radi u Zaprešiću

Zlatko Skledar, rođen u Zaprešiću, prve spoznaje o slikarstvu naučio je u osnovnoj školi kroz likovnu sekciju, te kod našeg eminentnog, naivnog slikara gospodina Matije Skurjenija. Izlagao samostalno i na skupnim izložbama. Sudjeluje na više likovnih radionica, kao i na drugim humanitarnim aktivnostima.

Željko Karaula, zaprešićki akademski slikar-grafičar, rođen je u Prispu kod Livna, diplomirao na ALU u Zagrebu. Pored slikarstva bavi se dizajnom i kiparstvom. Skulpture mu se nalaze na javnim mjestima: “Žena robijašica za Hrvatsku”, “Korpus Krista na Domovinskom križu”, “Kapela Male gospe” i druge.

Zaprešiću u čast 2016 4

Izdavač:
Ustanova URIHO, Zagreb i Klub Zaprešićana “Zapreščan”

Za izdavača:
Josip Držaić, Silvija Bosner

Organizatori:
Silvija Bosner, Ivan Košir, Ivica Blažić, Ena Oršić

Urednik kataloga i fotografije:
Stjepan Katić

Postav izložbe:
Dragutin Perički-Piki, Ivan Košir, Ivica Blažić

Dizajn:
Akademija-Art

Grafička priprema i tisak:
URIHO Zagreb

Naklada: 300 primjeraka
Zagreb, listopad 2016. godine

Klub Zaprešićana “Zapreščan”
Bana Josipa Jelačića 141, Zaprešić
www.facebook.com/zaprescan
e-mail: klub.zaprescana@gmail.com

Galerija SUNCE, Ustanova URIHO
Av. Marina Držića 1, Zagreb
tel: 01 6430060
e-mail: uriho-galerijasunce@uriho.hr

ISBN 978-953-7577-68-1

grad zapresic   klub zaprescan  veleuciliste baltazar logo   uriho   srednja skola ban jelacic   exoro   turisticka zajednica logo  akademija art logo 05 03 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Obiteljski liječnici od 1. listopada više ne pišu ispričnice

Obiteljski liječnici od 1. listopada više neće ispisivati ispričnice đacima za izostanak s nastave, a toga datuma pokrenut će i akciju za dodjelu koncesija po hitnom postupku svim zainteresiranim liječnicima u primarnoj […]
summer 16