Samoborska glazbena jesen ove godine obojena jakim međunarodnim tonovima!

Akademija Art

SGJ2016 Bilic Bradic Glojnaric 02

Na današnjoj konferencije za medije umjetnički ravnatelj SGJ Srećko Bradić, izvršna producentica Renata Glojnarić i umjetnička voditeljica Marimba Weeka Ivana Bilić predstavili su program 41. Samoborske glazbene jeseni. Programi ovogodišnjeg festivala traju od 18. rujna do 2. listopada, a svečano otvorenje je 24. rujna

Samoborska glazbena jesen u svom 41. izdanju od 18. rujna do 2. listopada ponovno će ugostiti renomirana imena hrvatske i svjetske glazbene scene, najavili su na konferenciji za medije u četvrtak, 14. rujna organizatori iz Pučkog otvorenog učilišta Samobor. U 15 dana festivala nove glazbene užitke garantiraju ugledna međunarodna imena kao i mladi hrvatski umjetnici, čiji je talent Samoborska glazbena jesen nagradila prethodnih godina.

Prvi dio festivala, od 18. do 23. rujna predviđen je za Ivana Bilić Marimba Week, dok je službeno svečano otvorenje u subotu, 24. rujna koncertom laureata 10. Natjecanja Ferdo Livadić, mladog hrvatskog pijanista Aljoše Jurinića i to uz izravni prijenos na HTV-u.

Tijekom trajanja Samoborske glazbene jeseni nastupit će ponovno spoj mladih domaćih glazbenika i renomiranih međunarodnih imena, između ostalih bariton Leon Košavić i čembalist Franjo Bilić, pijanistica Lana Genc, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i dirigent Mladen Tarbuk, Cantus Ansambl i dirigent Berislav Šipuš, Gernot Süßmuth, Jelena Očić, Frank Immo-Zichner, Neue Vocalsolisten, Zagrebački solisti, Camerata Cantilly i drugi gosti.

– Uspjeli smo našu koncepciju festivala prilagoditi svim razdobljima, zadržali smo onaj stari štih kojeg nam je ostavilo klasično umjetničko razdoblje, ali smo se i prilagodili novim izričajima pa na ovogodišnjem festivalu imamo i čak tri praizvedbe: Dalibora Bukvića, Sare Glojnarić te pobjedničke skladbe međunarodnog natjecanja skladatelja New Note skladateljice Karole Obermueller koju će u subotu, 1. listopada izvesti proslavljeni njemački ansambl Neue Vokalsolisten – najavio je umjetnički ravnatelj SGJ Srećko Bradić.

SGJ2016 Bilic Bradic Glojnaric 03

Sastavni dio Festivala je i Natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić koji ovaj put ima izraziti međunarodni karakter, a pobjedniku, između ostalog, pripada novčana nagrada Adiko banke te praizvedba djela naručenog posebno za njega na 42. Samoborskog glazbenoj jeseni. Dodjeljuje se i Nagrada Grada Samobora za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora.

– Ovo natjecanje je kroz godine iskristaliziralo mnoge brojne sjajne mlade glazbenike na koje smo jako ponosni i koje s veseljem redovito pozivamo na Samoborsku glazbenu jesen, a drago mi je ove godine imamo i jaku međunarodnu konkurenciju. Mladi glazbenici u Natjecanju Ferdo Livadić ove su godine Iva Krušić (HRV), Sebastijan Bertoncelj (SLO), kvartet Ardemus (NIZ), Lovro Marušić (HRV), Endre Ferenc Stankowsky (MAĐ) i Tanja Ruždjak (HRV) – istaknula je izvršna producentica SGJ Renata Glojnarić.

U okviru Marimba Weeka organizirane su pak svakodnevne radionice za mlade udaraljkaše uz nastupe kombinacije svjetski poznatih imena i mladih glazbenika koji su na putu etabliranja.

– Koncept nam je da svake godine u Samobor dovedemo i jedno jako, međunarodno priznato udaraljkaško ime, a to je ove godine Momoko Kamiya iz Japana. Imat ćemo prilike upoznati i sasvim mlade snage koje su stasale na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a uz naše tu su gosti iz Argentine, SAD, Japana, Francuske… – rekla je umjetnička voditeljica Marimba Weeka Ivana Bilić Kuljerić.

Tijekom festivala u Galeriji Prica moći će se razgledati i izložba dr. Franje Kresnika – Između umijeća i umjetnosti. Otvorenje izložbe upriličit će se 16. rujna (petak) u 20 sati.

Pokrovitelji 41. Samoborske glazbene jeseni su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija, Grad Samobor i Addiko Bank. Ulaznice za koncerte 41. Samoborske glazbene jeseni mogu se nabaviti na blagajni Pučkog otvorenog učilišta Samobor i na www.ulaznice.hr. Sve informacije dostupne su na www.samobor-festival.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Hasanbegović: Pupovac neće kadrovirati sastav buduće hrvatske vlade

Svih osam izabranih zastupnika nacionalnih manjina ožele što prije pripremiti zajednički program s kojim bi trebali ići u pregovore s budućom vladom. Kao jedan od osnovnih zahtjeva bit će poštovanje prava nacionalnih […]
PXL 270