Otvorenje izložbe povodom 41. samoborske glazbene jeseni “Dr. Franjo Kresnik – između umijeća i umjetnosti”

Dr. Franjo Kresnik dok svira violinu

Galerija Prica, POU Samobor
16.9. – 9.10.2016.
Otvorenje izložbe 16. rujna 2016. u 20 sati

Carlo SchiaviDr. Franjo Kresnik bio je vrhunski domaći graditelj violina čije se ime veže uz svjetski najpoznatije graditelje violina, Amatija, Stradivarija i Guarnerija.

Kresnik je po struci bio liječnik, ali je njegova strast bila glazba. Dok je učio tehnike sviranja violine zaokupila ga je tajna zvuka kremonskih instrumenata, odnosno umijeće građenja violina te se posvetio znanstvenoistraživačkom radu. Osnovao je majstorsku radionicu na Sušaku, često je putovao u Italiju te je bio jedan od malobrojnih koji su imali mogućnost pristupiti instrumentima kremonskih majstora.

Neumornim i ustrajnim radom stekao je ogromno znanje koje mu je omogućilo da po zvuku odredi razdoblje i graditelja instrumenta zbog čega su ga zvali Uomo che legge violini (čovjek koji je čitao violine). Ukupno je izradio 52 violine, 2 viole, 2 violončela i za Holdena gudački kvartet.

Jaroslav Kresnik Portret dr. KresnikaNa njegovim instrumentima svirali su mnogi poznati gudači ocijenivši ih najvišim ocjenama. Značajna je i njegova uloga u osnivanju škole za liuteriju u Cremoni.
Uz pomoć predmeta, fotografija, dokumenata i interpretacijskih panoa predstavljen je njegov znanstveni i praktični rad, razvojni put, način izrade instrumenta, nagrade i priznanja koja je za života primio.