dina ivan prolazak kroz zid cover webRiječ je o kompleksnom sukobu unutar obitelji motiviranom ponajprije društvenim neprihvaćanjem druge seksualnosti i neprihvaćanjem bilo kojeg Drugog. Priča polazi od temeljnog osjećaja neprihvaćanja i potrage za “Domom”, mjestom koje bi moglo stajati iza tog naziva, o potrazi za oprostom i drvenom turopoljskom kućom koja bi trebala biti “Dom”, o pokušaju “samoizlječenja” a da pritom bolest nije moguće dijagnosticirati, ako zanemarimo tzv. “društveni standard”, koji bismo možda preciznije mogli nazvati licemjerjem. U završnici priče glavni lik odjednom, tijekom jednoga popodneva oprosti roditeljima, prepoznajući to kao kraj trakavice procesa opraštanja i zaključuje kako je vjerojatno riječ o odrastanju. Vrijeme romana odvija se unutar dvije godine, s mnogo događaja koji to razdoblje određuju, ispričanih “u jednom dahu”, kao da je pripovjedač osoba pod konstantnim stresom, opterećena vlastitim stanjima i osjećajima.

Dina Ivan rođena je 10. rujna 1974. u Zagrebu. Njezine izložbe fotografija Minority i Gola subjektivnost postavljene su u Zagrebu, Zadru, Rijeci, Puli, Dubrovniku, Glurnsu (Južni Tirol) i Beču, a njezini performansi Prolazak kroz Zid, Zazivanje Boga u galeriji i Zazivanje Boga u spilji osim u spomenutim gradovima izvedeni su i u Mađarskoj (Farkaskő, u spilji).

Ova knjiga završava izložbom Gola subjektivnost u Zagrebu, a kasniji performans Prolazak kroz Zid također se nadovezuje na roman.

Za djecu i odrasle, studente i učitelje vodi radionice nenasilne komunikacije kroz umjetnost na kojima progovara o diskriminaciji radeći izravno s diskriminiranim skupinama.

Na doktorskom studiju u Klagenfurtu zaokupljena je problematikom povezivanja umjetnosti, edukacije i znanosti. Paralelno je na završnoj godini psihoterapijske Škole kibernetike i sistemske terapije u Rijeci.

Kao freelancer godinama se bavila novinarstvom pišući u redakcijama kulture, ponajviše o fotografiji, ali i o politici, ekonomiji osiguranjima, psihologiji i komunikologiji. Bavila se i istraživačkim novinarstvom. Surađivala je s tridesetak dnevnih, tjednih i mjesečnih publikacija. Bila je urednica i autorica radijske emisije Cross borders na radiju Agora u Klagenfurtu.

U časopisu Tema objavljivala je pjesme i bajke.

unnamedwwwwAutor: Dina Ivan
Naslov: Prolazak kroz zid
Godina izdanja: 2016.
Cijena: 119 kn
Broj stranica: 308
Uvez: meki
Edicija: Meandar
ISBN: 978-953-334-128-6