zadar 1

Prije početka turističke sezone najave s svih strana su bile kako će ovo biti odlična turistička sezona, od reakcija s turističkih sajmova, ranih bookinga kao i interesa stranih gostiju i medija za Hrvatskom

Pozitivna priča oko Hrvatske urodila je plodom te smo opet svjedoci rekordne turističke sezone u hrvatskoj povijesti. Prema podacima sustava eVisitor i eCrew (nautika), odnosno na temelju izvršenih prijava i odjava tijekom prvih osam mjeseci ove godine, u Hrvatskoj je realizirano ukupno 12,9 milijuna dolazaka i 75,1 milijun noćenja.

Tijekom navedenog perioda najviše noćenja je ostvareno u jadranskim županijama i to u Istri (20,7 milijuna noćenja), Primorsko-goranskoj (14,4 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj (14 milijuna noćenja), Zadarskoj (9,7 milijuna noćenja), Dubrovačko-neretvanskoj (5,9 milijuna noćenja) i Šibensko-kninskoj (5,3 milijuna noćenja). „Ova sezona nam je pokazala koliko je važna suradnja javnog i privatnog sektora i kako se u kratkom periodu mogu napraviti zaista odlični rezultati. Rezultati koji su ostvareni od početka godine, a posebice tijekom ovih ljetnih mjeseci nadmašili su dosadašnje rekorde i to je nešto na što trebaju biti ponosni svi u turističkom sektoru“ istaknuo je ministar turizma Anton Kliman te dodao kako je danas više nego sigurno kako će prihodi od turizma biti veći od 8 milijardi Eura, a procijene stručnjaka govore kako će udio turizma u BDP-u iznosi preko 20 posto ( 18,1 posto 2015.g ).

Najave za posezonu od koje se jako puno očekuje i koja nam je godinama „trn u oku“ su odlične, no zanimalo me je kakvo je pravo stanje na terenu, a to najbolje znaju nositelji županijskih turističkih zajednica koji najbolje poznaju svoje turističke destinacije. Od Istre pa do Dubrovnika očekivanja od posezone su pozitivna te sve morske županije očekuju daljnji rast sukladno dobrim najavama.

Hrvatska je definitivno jedna od rijetkih turističkih destinacija koja na relativno malom prostoru može ponuditi mnogo različitih doživljaja i aktivnosti rekao je za kraj Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda HTZ-a te zaključio kako je na svima nama da nastavimo djelovati u ovom smjeru jer sve više turista prepoznaje i prihvaća hrvatsku turističku ponudu tijekom pred i posezone.

Na sreću u prilog nam idu i dugoročne vremenske prognoze, te na nama kao domaćinima ostaje da razina izvedbe bude iznad očekivanja naših gostiju. I ne zaboravite, turizam se sastoji od emocija, doživljaja i priče. Pričajmo priče, naše loklane priče jer sama esencija turizma je upravo upoznavanje nove kulture, povijesti, običaja i načina življenja. Budimo to što jesmo jer upravo turisti to žele doživjeti.

hrturizam.hr