POI Rio – Vincetić osvojio šesto mjesto

Akademija Art

vincetic 10

Hrvatski plivač Kristijan Vincetić osvojio je šesto mjesto u finalu utrke na 400 metara slobodno na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru

Vincetić je bio šesti s rezultatom 4:26,28 što je bilo bolje od vremena koje je plivao u kvalifikacijama (4:27.87), ali za više od tri sekunde slabije od njegovog osobnog rekorda. Da je ponovio taj rezultat bio bi četvrti.

Zlato je pripalo svjetskom rekorderu Australcu Brendenu Hallu s rezultatom 4:12,73, drugi je bio Talijan Federico Morallachi (4:17.91), dok je broncu osvojio Britanac Lewis White (4:21:38).

“Užasno sam razočaran. Ovo je trebala biti moja najbolja disciplina. Ne znam što se dogodilo, super sam se osjećao,” kazao je Vincetić koji se natječe u kategoriji S9- amputacija jednog ekstremiteta.

Vincetić je odlično krenuo u utrku. Na 50 m je bio treći, na sljedećem okretu drugi, a na 150 m ponovo treći. Tada je krenuo pad.

“Možda sam krenuo prejako. Stvarno ne znam, baš sam, razočaran,” dodao je student Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Vincetić je u Rio de Janeiru 2009. osvojio dvije bronce na svjetskom prvenstvu u 25-metarskom bazenu, nažalost ovoga puta Rijo nije bio sretan grad.

Ovo su njegove treće POI nakon što je nastupio u Pekingu 2008. i u Londonu prije četiri godine i prvi put je stigao do finala. U Pekingu je bio deseti na 100 delfin, a u Londonu 10. na 400 m slobodno i 100 m delfin, te 18. na 100 m slobodno.

Vincetić je rođen u Osijeku, no od svoje sedme godine član je zagrebačke Dubrave. Plivanjem se počo baviti u osnovnoj školi OŠ Marije Jurić Zagorke. Njegova škola bila je jedna od rijetkih koja je imala bazen. Bio je to mali, 17-metarski bazen, popularno zvan kadica.

Prije 14 godina po prvi put nastupio na državnom prvenstu za osobe s invaliditetom. Tri godine kasnije uslijedio je poziv u reprezentaciju, a 2006. je nastupio na svom prvom SP-u u južnoafričkom Durbanu. Prve medalje je osvojio na EP-u Reykjaviku 2009. godine – zlato na 400 slobodno i srebro na 100 leptir.

Od tada je osvojio desetak medalja na velikim međunarodnim natjecanjima, a prošle godine na 1,500 m slobodno u Splitu, te na 800 m u Rijeci isplivao svjetske rekorde u 25 metarskim bazenima

Sa današnjim trenerom prof. Igorom Berislavićem surađuje od 2008. godine.

Vincetića na POI u Rio de Janeiru očekuju još dvije discipline – 100 m slobodno i 100 m delfin.

(Hina)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Filmu 'Ne gledaj mi u pijat' FEDEORA-e za najbolji europski film u Veneciji

Film ‘Ne gledaj mi u pijat’ redateljice Hane Jušić osvojio je Nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film (Best European Film Award) u programu Dani autora u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u […]
1 velika v 40 471