Obljetnica u KBC Zagreb

Akademija Art

zdravstvo rebro 3

KBC Zagreb je u petak svečano obilježio 15. godišnjicu prve transplantacije jetre kod djece, velikog događaja koji je obilježio razvoj transplantacijske medicine u Hrvatskoj

Zahtjevna operacija trajala je 15 sati, a izveo ju je interdisciplinarni tim predvođen tadašnjim pročelnikom Zavoda za dječju kirurgiju Stipom Batinicom i abdominalnim kirurgom Matom Škegrom koji se na obilježavanju obljetnice prisjetio tadašnjeg velikog uspjeha.

Na proslavu je došao i 16-godišnji mladić Leo Lipovac, kojemu je prije 15 godina, kao desetomjesečnom djetetu transplantirana jetra.

“Spremnost njegovih roditelja na ovakvu operaciju te stručnost i požrtvovnost našeg transplantacijskog tima rezultirali su velikim uspjehom i novim životom za malenoga Lea, koji je rođen s prirođenom greškom nerazvijenih žučnih vodova. Etički nismo imali što izgubiti jer je dijete umiralo i nije bilo načina da mu se produži život. Uz veliki trud i zalaganje ta je transplantacija uspjela, a danas je to odrastao dječak sa 16 godina koji živi normalno poput svojih vršnjaka. To nam je dalo silnu motivaciju tako da smo poslije napravili još 35 dječjih transplantacija”, prisjetio se Škegro, koji je operirao malog Lea.

15. obljetnicu prve transplantacije jetre kod djece ocijenio je velikim danom za KBC Zagreb, ali i za cjelokupno hrvatsko zdravstvo. “Prije 15 godina to je bio veliki izazov, a danas je to za nas rutinska procedura. Dokaz je to da imamo vrhunske kadrove i ustanove, konkurentne u transplantacijskoj medicini u svijetu. Ovaj program nemaju ni mnogo razvijenije zemlje u okruženju, koje svoju djecu šalju u inozemne centre”, rekao je Škegro.

Trenutno u Hrvatskoj na transplantaciju jetre čeka dvoje djece, no nisu na hitnoj listi pa se čeka odgovarajućeg donora.

Vezano uz postotke preživljenja operirane djece, KBC Zagreb ima oko 90% preživljenja kod djece nakon prvog mjeseca od transplantacije jetre, oko 80% nakon tri godine i 70% nakon pet godina od zahvata, što je u skladu sa svjetskim standardima.

Škegro ističe i da je u 19 slučajeva dosad jetra bila transplantirana sa živog donora, koji su svi prošli bez težih komplikacija.

KBC Zagreb jedina je ustanova u Hrvatskoj koja ima program transplantacije jetre kod djece. Ravnatelj Ante Ćorušić istaknuo je odličnu organiziranost sustava koja je, uz kirurško umijeće, bila preduvjet za ovakav rezultat.

Hrvatska je danas članica Eurotransplanta i već je godinama na samome vrhu te europske zaklade po broju darovanih organa i presađenih organa u odnosu na broj stanovnika, istaknuto je na obilježavanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Tjelovježbom protiv posljedica opijanja

Tjelovježba može poništiti povećanje rizika za smrt povezano s pretjeranom konzumacijom alkohola, sugeriraju nalazi kanadskih znanstvenika U analizi provedenoj na sveučilištu u Montrealu su korišteni podaci prikupljeni tijekom 8 ranijih istraživanja uz […]
exercises 152