mother 16

“Nisi nikad rodila, nemoj mi o vrtićima govoriti!” rekao je Milan Bandić novinarki Mirjani Hrgi, nedugo nakon intervjua za RTL televiziju, nakon što su se svjetla reflektora ugasila i nakon što se ovaj očiti primjerak croate vulgaris krkanus opustio te odlučio bezobraznoj novinarki napokon reći ono što mu je cijelo vrijeme dok ga je ispitivala pred kamerama ležalo na srcu

Da podsjetimo – Mirjana Hrga je tijekom intervjua sa višestrukim optuženikom koji pretendira na mjesto premijera postavila pitanje o stanju u zagrebačkim vrtićima, te je navela da joj je poznato da se mnogi roditelji žale kako moraju nositi toalet papir u vrtić, kako je hrana grozna, itd. itd.

Dakle, Mirjana Hrga je u svojstvu novinarke jedne televizije, kojoj u opis posla spada da postavlja ugodna ali i neugodna pitanja onima koji sjede nasuprot njoj u studiju, postavila Milanu Bandiću pitanje koje je on očito doživio vrlo neugodnim. Moguće je da je pitanje doživio i kao osobni napad, jer tašti egocentrici koji obnašaju neku dužnost često sebe poistovjećuju sa dužnošću koju su im birači povjerili. “Država – to sam ja!”. Uglavnom, nakon što je interview završen, Bandić kreće u protunapad, ide joj dati “što je kuja i tražila”, te joj nadmoćno, hrapavim glasom onoga čije je sjeme ostvarilo misiju, poručuje da nema ona šta pričati o vrtićima, kada nije rodila.

Na ovom dijelu teksta malo ću zastati. Prethodno sam već napisala da je Hrga novinarka i što joj je posao. Nigdje u opisu posla novinarke ne piše da one novinarke koje nisu rodile ne smiju pisati ili ispitivati svoje sugovornike o temama vezanim uz predškolski odgoj djece, o školama, o obrazovanju, o kurikularnoj reformi. Takav cenzus, takvo ograničenje – ne postoji. Na žalost Bandića i sličnih koji bi, očito, zabranili i pravo glasa nerotkinjama (uostalom, njegova predizborna kampanja u kojoj se fokusira isključivo na majke koje su rodile barem troje djece strahovito je dno populizma, onaj najprimitivniji trulež konzervativizma zaogrnut lažnim strahopoštovanjem spram višestrukih rodilja).

No, postoji još jedna stavka, još bitnija od ove naprijed konstatirane činjenice da je Mirjana Hrga novinarka koja ima pravo pitanjima rešetati lika koji pretendira postati premijer.

Naime, Mirjana Hrga je porezni obveznik. Isto kao i oni koji imaju djecu, tako i oni koji nemaju djecu plaćaju porez ovoj državi. Porez iz kojeg se grade i vrtići, između ostaloga. Nije Milan Bandić izgradio vrtiće i fontane iz svoga džepa, iako se jaran žestoko trudi sebe prikazati kao najzaslužnijeg za tu rabotu. Ne. On samo bezobrazno, drsko i bahato koristi novac kojeg svi mi plaćamo za samopromociju sebe i svoje groteksne stranke. I uz to širi neviđeni seksizam i šovinizam em prema ženama koje su rodile i koje želi pretvoriti u profesionalne proizvođačice djece (o trošku svih nas ostalih!), em prema onima koje nisu i kojima bi, stoga, po Bandićevom poučku, trebalo zabraniti da o nekim stvarima iti pisnu. Najžalosnije od svega je što nije Bandić jedini krkan sa političke scene koji tako misli. Sjetimo se samo – do prije par godina bila je aktualna inicijativa oca Željke Markić, notornog Marija Živkovića, po kojoj bi svatko imao pravo glasati onoliko puta koliko ima djece.

I stoga, Mirjana Hrga je imala potpuno pravo da Jimmija Fontanu pita ono što ga je pitala. I kao novinarka, i kao porezna obveznica ove države.

I za kraj – mislite li da bi Bandić ovako reagirao da ga je umjesto Mirjane intervjuirao muškarac bez djece? Da, pitanje je retoričke naravi.

blog.dnevnik.hr