Uoči prijevremenih parlamentarnih izbora, nevladina organizacija Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) poslala je ovoga tjedna strankama upite o sprječavanju nasilja nad ženama, no do petka poslijepodne odgovore su dobili samo od Bandićeve Stranke rada i solidarnosti

P H2016021Sedam molbi poslano je na adrese SDP-a, HDZ-a, Mosta, BM 365, Živoga zida, HNS-a i HSS-a. Zatražena su očitovanja kako će se, u slučaju izborne pobjede, zauzeti za sprječavanje nasilja nad ženama, no tri najjače stranke po izbornim anketama – HDZ, SDP i Most nisu odgovorile, a odgovor je stigao od stranke Pametno kojoj, kažu u AŽKZ-u, direktan upit nije ni poslan.

Aktivistice ističu da se problem nasilja nad ženama prečesto minorizira baš od strane onih koji donose odluke. Stoga je od stranaka zatraženo da se očituju o Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, za koju traže da ju Sabor ratificira na početku radnog dijela zasjedanja. Traže i da se u stavke državnog proračuna uvrsti financiranje autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta.

Iz Bandićeve Koalicija za Premijera odgovorili su da će pokrenuti postupak ratifikacije Konvencije u najbržem mogućem zakonskom roku. Pritom su istaknuli kako se zalažu da se osiguraju stalna sredstva za autonomna ženska skloništa i pripadajuća im savjetovališta, te da se razmotri mogućnost da budu u sklopu nadležnog ministarstva.

(Hina)