Galerija Spot, Čanićeva 6, Zagreb
predstavlja radove iz nekoliko serija fotografija autorice Dragane Jurišić
12. – 30. 9. 2016.

unnamedOTVORENJE I RAZGOVOR S UMJETNICOM
ponedjeljak, 12. 9. 2016. u 19.00 sati.

Naizgled različiti elementi, koji se sastoje od fotografija, polaroida, posmrtne maske i bilježnica, objedinjeni su zbog ispitivanja identiteta. Percepcija nacionalnosti i spola dva su očigledna poticaja. Pitanje umjetničine osobne nacionalnosti ispituje se posredno, kroz lik tajanstvene tetke koja je 50-ih godina nestala iz Jugoslavije i živjela u Parizu pod raznim identitetima. To što je sama Jugoslavija kao suverena zemlja u međuvremenu nestala polazna je točka umjetničine potrage za prepoznatljivom istinom.

Snimljeno Canon 5d III i Fuji Instax kamerama. Arhivski pigmentni printevi, 2014. – 2016.

DRAGANA JURIŠIĆ stvara uglavnom u mediju fotografije, filma i instalacije. Kroz svoju umjetničku praksu istražuje pitanja spola, stereotipa te učinke progonstva i raseljavanja na sjećanja i identitet. Za svoj umjetnički rad osvojila je mnoge međunarodne nagrade, uključujući prestižnu Dorothea Lange & Paul Taylor nagradu Duke Universityja. 2013. godine doktorirala i okončala važan trogodišnji projekt “YU: Izgubljena zemlja”, koji je zaključen hvaljenom putujućom izložbom i knjigom.

Umjetnička djela Dragane Jurišić nalaze se u brojnim muzejskim i galerijskim zbirkama, uključujući Umjetničku kolekciju Republike Irske. Izlagala je na brojnim izložbama u Irskoj i inozemstvu.