Bečki „supermarket na otvorenom“ sjajan je primjer prenamjene bivših tvornica

Akademija Art

c Christian Fürthner PID

Zajednički društveni vrtovi sve popularniji u Beču

Pored mnogobrojnih gradskih vrtova koji se dodjeljuju zainteresiranim građanima u Beču je sve više i zajedničkih društvenih vrtova.

Sjajan primjer takovog vrta je i onaj pokrenut u bečkoj gradskoj četvrti Liesing na površini bivše tvornice lijesova. Cilj projekta je pored uzgoja voća i povrća i zbližavanje građana i razvija nje dobrosusjedskih odnosa te oživljavanje napuštenih proizvodnih pogona koji često zjape prazni i ogoljeni.

Društvenom vrtu iz Liesinga ili kako ga njegovi korisnici od milja nazivaju „supermarketu na otvorenom“ ovo je druga sezona, a jučer je održana i velika zajednička berba. Korisnici vrta naime zajednički obrađuju sve raspoložive gredice te ravnopravno dijele i plodove svoga rada.

„Nekadašnji tvornički krugovi često su zapušteni i nepristupačni i čini se kao da ne pripadaju četvrti u kojoj se nalaze. Cilj projekata poput ovog je da takve površine postanu dio gradske površine te da nude prostor za zabavu i rekreaciju“, kazala je bečka dogradonačelnica Maria Vassilakou iz redova zelenih koja je jučer građanima pomogla u jesenskoj berbi.

c Christian Fürthner PID 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Željka Markić: Izađite na izbore

Pozivamo Vas da u ovu nedjelju, 11.9. izađete na parlamentarne izbore i svoj, preferencijalni glas, date osobi za koju držite da će u Saboru, najvišoj zakonodavnoj instituciji u Hrvatskoj, najbolje predstavljati Vaše […]
election 9789