Udruga Franak za zapošljavanje na javnim radovima

Akademija Art

work boots 889

Kandidati Udruge Franak u koaliciji Živi zid, Promijenimo Hrvatsku i Akcija mladih, ekonomist Niko Delić, Dominik Vuletić i Goran Aleksić održali su okrugli stol na temu “Univerzalni program zapošljavanja“ u utorak te iznijeli temeljne ideje o tome kako je moguće zaposliti nekoliko desetaka tisuća hrvatskih građana na javnim radovima, priopćeno je iz ove koalicije

Kako tvrde u ovoj koaliciji, teoretski je moguće zaposliti sve nezaposlene građane, tako da umjesto primanja socijalnih naknada mogu raditi na javnim radovima na zapuštenoj državnoj infrastrukturi. Univerzalnim programom zapošljavanja moguće je ponuditi radno-sposobnim građanima posao za mjesečnu neto plaću od 3500 kuna, i to na uređenju okoliša, održavanju vodne infrastrukture, na radovima u udrugama koje pomažu bolesnima te sličnim poslovima, navodi se.

Nekoliko zemalja primijenilo je takav koncept, a najsvježiji je primjer Mađarska, a Argentina je nakon krize 2002. godine organizirala program javnih radova u kojemu je po jednom članu svake obitelji država garantirala posao od 4 sata dnevno. U programu je participiralo oko 2.000.000 ljudi, od čega ih je nakon dvije godine oko 750.000 našlo posao u privatnom sektoru, navodi se.

Da bi se univerzalni program zapošljavanja mogao provesti, potrebno je ostvariti i neke preduvjete, a jedan od njih jest zakonsko reguliranje kriterija za zapošljavanje i napredovanje nižeg, srednjeg i visokog menadžmenta u državnome sektoru, o čemu je govorio Goran Aleksić. Potrebno je kvalitetno i mjerljivo osmisliti zakonsku regulativu za utvrđivanje egzaktnih i mjerljivih kriterija na temelju kojih se vrednuje rad zaposlenika u državnim i javnim službama te u svim trgovačkim društvima u kojima je većinski vlasnik Republika Hrvatska. priopćava ova koalicija.

Glavni kriterij osim stručnosti mora biti kriterij egzaktnog vrednovanja rada i rezultata rada kandidata za obavljanje određenih upravljačkih i drugih poslova vezanih za visoki, srednji i niži menadžment u državnim i javnim službama te u trgovačkim društvima u kojima je većinski vlasnik Republika Hrvatska, priopćeno je iz koalicije Živi zid – Promijenimo Hrvatsku – Akcija mladih.

(Hina)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Turska zaplijenila snimku intervjua Deutsche Wellea

BERLIN – Njemačka radiotelevizija Deutsche Welle izrazila je u utorak žaljenje zbog toga što joj je zaplijenjen intervju s turskim ministrom sporta i mladih Akifom Caoatayem Kilicom, osudivši “novo kršenje slobode govora”. (Hina/AFP)
phone 151