Skip to content

Rezultati ankete: Nitko neće moći samostalno formirati vladu

HRT je objavio rezultate predizborne ankete koju je na uzorku od 10000 ispitanika provela agencija Hendal. Nakon što su obrađene sve izborne jedinice anketa je pokazala kako niti jedna opcija neće moći samostalno formirati vladu

photo333Prema Hendalovu izračunu mandata najviše osvaja SDP-ova koalicija – 61. Pet manje dobivaju HDZ i partneri. U Saboru bi još sjedilo 13 Mostovaca, 6 iz opcije oko Živog zida, 3 IDS-ovca, jedan HDDSB-ovac. I to je 140! Plus 3 zastupnika iz dijaspore i 8 predstavnika manjina – 151 – što je ukupan broj zastupnika

Skupljanje saborske većine moglo bi početi ovako: SDP-ov savez, kao i dosad, računa na IDS, s kojim dolazi do 64 zastupnika. Dakle, da bi imao minimalnih 76 potpisa za Milanovića mandatara, treba im još 12.

HDZ, pak, u startu računa na 3 predstavnika dijaspore, s kojima dolazi do 59. Još im 17 ruku nedostaje za Plenkovića mandatara.

Na raspolaganju za poslijeizborni “lov” ostaje 28 zastupnika. S obzirom na iskustvo lanjskih izbora, preostale stranke, odnosno koalicije, kao i zastupnike manjina nezahvalno je bilo što špekulirati. Unatoč uvriježenom mišljenju kako manjine idu uz pobjednika, njihov Klub zastupnika u prošlom sazivu Sabora se podijelio. Veći dio stao je tada uz oporbu, manji uz HDZ.

Mostov se klub također počeo rasipati na samom početku pregovora s dvije vodeće stranke. Dakle, bude li rezultat izbora koliko-toliko odražavao rezultate ankete, moglo bi nas opet čekati dugo i mučno razdoblje sastavljanja saborske većine s neizvjesnim raspletom, piše HRT.