DSC 3106

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, u zagrebačkoj je vojarni “Tuškanac” nazočila obilježavanju 16. obljetnice ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne

Obrativši se sadašnjim i bivšim pripadnicima postrojbe, predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula kako postrojba odražava povijesni slijed Prvog hrvatskog gardijskog zbora čiji su pripadnici sudjelovanjem u Domovinskom ratu dali značajan doprinos ostvarenju hrvatskog povijesnog sna o samostalnoj i suverenoj državi.

“Svakodnevno svjedočim vašoj profesionalnosti, osobnom zalaganju, predanosti i posvećenosti u izvršenju svakodnevnih zadaća”, kazala je Predsjednica govoreći o današnjoj Počasno-zaštitno bojnoj. „Sa sigurnošću mogu kazati kako su uspjesi i postignuća u radu, mene i najbližih suradnika, u bliskoj poveznici s potporom i pomoći koju pružaju pripadnice i pripadnici Počasno-zaštitne bojne u provedbi naših svakodnevnih službenih obveza. Vi ste dio svakog našeg uspjeha i potpora u svakom našem izazovu“, kazala je Predsjednica izrazivši zadovoljstvo što su pripadnici bojne u ceremonijalnom dijelu zadržali povijesne vojne odore.

„Navedeni povijesni znamen bitan je ne samo zbog izgradnje tradicije Hrvatskih oružanih snaga nego i zbog poveznica s našim izvorištem jer ‘onaj tko nema povijesti, nema ni budućnosti’“, zaključila je Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga.

Obilježavanje 16. obljetnice ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne započelo je polaganjem vijenaca na spomeniku poginulim pripadnicima 1. hrvatskog gardijskog zbora, nakon kojeg su dodijeljena promaknuća, nagrade i pohvale najistaknutijim djelatnicima postrojbe. predsjednica.hr