Kučak vraćen na vrh Onofrijeve fontane

Akademija Art

Onofrijevu fontanu od rujna ponovno krasi replika kamenog kučka koji se desetljećima tamo nalazio kao simbol, čuvar vode, odmah po izgradnji ovog vrijednog spomenika u 15. stoljeću

1472Kroz povijest fontana se mijenjala, kučak je preživio i Veliku trešnju 1667., a najveće oštećenje je doživio pri padu početkom 19. stoljeća. Zahvaljujući Društvu prijatelja dubrovačke starine kučak je rekonstruiran, original je pohranjen u Dubrovačkim muzejima, a replika je od četvrtka iznova na vrhu Onofrijeve fontane.

Kučak je jedan od zadnjih dekorativnih kipova različitih životinja koji su ukrašavali vrh cijeloga zida uokolo fontane koji se spominju i u ugovorima za izgradnju i definiranje oblika fontane s majstorom Onofrijem di Giordano della Cava iz godine 1438.

Aktualni radovi na obnovi Velike Onofrijeve fontane dovršeni su uoči ove turističke sezone, a izveo ih je Hrvatski restauratosrki zavod – Odjel u Splitu. Popravljeno je i svih 16 maskerona. (DV)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Medvjedi ostali bez bodova unatoč velikoj borbi

Spartak je ponovno odnio bodove iz Zagreba upisavši minimalnu pobjedu (0:1) Odlična igra bez bodovnog rezultata obilježila je treću domaću utakmicu Medvjeda, prvu u rujnu i posljednju u iduća četiri tjedana. Spartak […]
spartak1 2