IZBORI 2016 Okrugli stol o obiteljskoj politici i potrebama mladih – svi za veću zaposlenost i bolju demografsku politiku

Akademija Art

retro 14

Predstavnici HDZ-a, Narodne koalicije, Mosta, Koalicije Za premijera (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) te koalicije “Jedina opcija” (Živi zid) sudjelovali su u četvrtak navečer na predizbornom sučeljavanju na temu obiteljske politike i potreba mladih, u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska, a svi su istaknuli važnost povećanja zaposlenosti mladih, zaustavljanju njihova iseljavanja te bolje demografske politike

Predizbornom sučeljavanju sudjelovali su Josip Bilaver -HDZ, Mirando Mrsić – Narodna koalicija, Karolina Buzjak Ciglar – Most, Ana-Marija Bujas Čelan – Koalicija Za premijera, te Matija Matić – koalicija Jedina opcija).

Bilaver je rekao da HDZ ima konkretan i mjerljiv program vezano uz obiteljsku politiku i mlade. U iduće četiri godine HDZ želi povećati stopu zaposlenosti sa 60 na 68 posto, kroz start-up tvrtke zaposliti 20.000 ljudi, omogućiti 22.000 socijalnih stipendija za studente i 15.000 stipendija za STEM područja (Science, Technology, Engineering i Mathematics – znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) te osigurati sigurne poslove za mlade. Uz to, HDZ će donijeti i strategiju obiteljske politike, rekao je Bilaver.

Smanjivanje nezaposlenost mladih u dobi između 15 i 24 godine ispod 20 posto želi i SDP i Narodna koalicija, a kako je naglasio Mrsić, žele i nezaposlenost u zemlji smanjiti na europski prosjek od 10 posto. Također Narodna koalicija želi povećati mirovine za 10 posto te omogućiti lakše zapošljavanje i što manje ugovora na određeno vrijeme.

Primarni ciljevi Mosta vezani uz obiteljsku politiku i potrebe mladih, kako je kazala Ciglar, bazirani su na zaustavljanju njihova iseljavanja, osiguranju stambenog zbrinjavanja, a roditeljima žele osigurati konstantna primanja i sigurno zaposlenje te promjeniti percepciju obitelji i osigurati jednake životne šanse za sve.

Bujas Čelan rekla je kako je Zagreb vezano za probleme demografske obnove i mladih već donio određene mjere kada su u pitanju vrtići, školovanje ili prijevoz, koje su u skladu s mogućnostima građana. Najavio je da su to provjerene mjere koje će Koalicija Za premijera provoditi i na državnoj razini.

Matić iz Koalicije Jedina opcija smatra da bi se za poboljšanje hrvatske demografske politike prvo trebalo obnoviti gospodarstvo kako bi se mladi mogli zapošljavati.

“Mladi ne odlaze iz zemlje zato što im mi ne nudimo mjere koje će ih potaknuti na rađanje djece, već im mi trebamo ponuditi veću zaposlenost, bolje mjere u gospodarstvu, veći BDP i slično. To će se moći omogućiti samo donošenjem potrebne cjelovite strategije od dna prema gore, a ne mjerama”, kazao je. Ističe da će demografska politika ‘procvasti’ kada se riješe problemi vezani uz velik broj blokiranih i nezaposlenih mladih ljudi.

(Hina)

family 521

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

IZBORI 2016. Koalicija za Premijera: Ćiro će biti zaštitnik svih Hrvata u BIH i dijaspori

Milan Bandić, čelnik Koalicije za Premijera i Stranke rada i solidarnosti, u četvrtak je posjetio Tuzlu zajedno s Miroslavom Ćirom Blaževićem, prvim na listi Koalicije za Premijera u XI. izbornoj jedinici, a […]
angel 7010