HAZU darovana Dječja Hagada i još desetak knjiga

Akademija Art

Picture 030

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu u srijedu 31. kolovoza 2016. održana je svečana prigodica primopredaje donacije desetak vrjednih knjiga i rukopisa koje je Akademiji darovao ugledni hrvatski pečalbar iz Kanade Mihajlo Starčević, koji je svoju donaciju s ponosom uručio predsjedniku HAZU akademiku Zvonku Kusiću koji mu je zahvalio što je dio svoje bogate knjižnice odlučio povjeriti baš Hrvatskoj akademiji. Svečanosti primopredaje knjiga uz akademika Kusića nazočili su i tajnica HAZU Marina Štancl, upraviteljica Knjižnice HAZU Vedrana Juričić, upravitelj Arhiva HAZU dr. sc. Marinko Vuković i upravitelj Odsjeka za povijest HAZU dr. sc. Damir Karbić.

Među darovanim knjigama naročito se ističe Dječja Hagada objavljena u Berlinu 1936. na hebrejskom i njemačkom jeziku koja je preživjela nacističke progone Židova tijekom holokausta kad su uništavane židovske knjige i ostalo kulturske vrjednote i dragocjenosti. Iznimno rijedak primjerak je i roman Der Pojaz Karla Emila Franzosa iz 1906. koji je također ostao čitav tijekom nacističkih progona. Do danas je sačuvano tek nekoliko primjeraka tog djela. Starčević je Akademiji darovao i knjigu koju je Matica hrvatska objavila 1900. povodom 50. godišnjice biskupstva Josipa Jurja Strossmayera Spomen-cvieće iz hrvatskih i slovenskih dubrava, kao i rukopise svojih prjevoda na engleski drama Miroslava Krleže Gospoda Glembajevi i U agoniji.

Picture 024

Hrvatski pečalbar Mihajlo Starčević živi u Vancouveru od 1968., broraveći prošle godine u Hrvatskoj posjetio je i Hrvatsku akademiju kojoj je tom prigodom darovao rijedak faksimilno u dva sveska objavljeni primjerak naklade Gutenbergove Biblije u 42 retka koja je izvorno objavljena po svoj prilici uokolo 1455. Stoga ćemo čitatelje podsjetit na prošlogodišnju darovnicu Akademiji faksimilnog primjerka u dva sveska Gutenbergove Biblije u 42 retka koja je s medijskim odjekom održana 8. srpnja 2015. u HAZU, na kojoj je hrvatski pečalbar Mihajlo Starčević donaciju uručio predsjedniku HAZU akademiku Zvonku Kusiću. Riječ je o faksimilu iz 1961. kojeg je u 1000 primjeraka u New Yorku objavio nakladnik Pageant Books, iz jedne od dviju faksimilno objavljivanih naklada Gutenbergove Biblije (zapravo su prvotiskane knjige na tiskarskom stroju) ali jedinom iznino vrjednom faksimilu u izvornoj verziji. Riječ je o bibliofilskoj nakladi koja je zasnovana na primjercima Gutenbergove Biblije iz Berlina i Fulde koji se smatraju najljepšima. Stoga za objavljivanje prve tiskane knjige sva zasluga pripada Johannesu Gutenbergu iz Manza koji je s radom na tiskanju Biblije započeo 1455. godine. Međutim prije nego što je tiskana trebalo mu je otprilike tri četri godine da bi se dovršila jedna knjiga. Najvjerojatnije toliko je Gutenbergu trebalo za sve tiskane primjerke koje je objavio, a smatra se da je ukupno tiskanih primjeraka Biblije bilo 180, od toga 45 na pergamentu i 135 na papiru.

Picture 009

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

U Zagrebu održana konferencija Voda najvrjedniji resurs budućnosti

Voda – najvrjedniji resurs budućnosti naziv je specijalizirane konferencije koja je održana 31. kolovoza 2016. u Hotelu Westin u Zagrebu, na kojoj se okupilo 200-tinjak sudionika, poglavito iz sektora vodoopskrbe i odvodnje, […]
FOTO 1