Skip to content

IZBORI 2016 Plenković u Zadru: HDZ gleda na sva ideološka pitanja ali je usmjeren na gospodarski rast

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u subotu u Zadru da ta stranka gleda na sva ideološka pitanja koja se odnose na patnje hrvatskoga naroda tijekom 20. stoljeća, ali da je njihova zadaća biti usmjeren na gospodarski rast, konkurentnost, obrazovanje i nova radna mjesta

H20160820000638

Važno je, kazao je Plenković, da se HDZ konsolidirao, da na izbore izlazi s izuzetno kvalitetnim programom koji ima znanstvenu podlogu, koji je fokusiran na gospodarski rast, nova radna mjesta, kao i na demografsku obnovu i društvenu solidarnost.

Plenković je na predstavljanju kandidata 9. izborne jedinice rekao da je ove godine projekcija da će Hrvatska imati 2,5 posto gospodarskog rasta, što je, kaže, silan napredak u odnosu na godinu prije, no njihova je ambicija da do 2020. ostvare gospodarski rast od pet posto.

Zaposlenost koja je danas u Hrvatskoj na 60 posto, HDZ u četiri godine želi podići na 68 posto, što, kažu znači novih 180.000 radnih mjesta. Plenković vidi veliki prostor koji se otvara i u poljoprivredi te malim i srednjim poduzećima, u turizmu i industriji.

Sve su to grane na koje ćemo stavljati naglasak, tražiti izvore financiranja, pomagati naše poduzetnike. Jer mi smo kao stranka dio političke obitelji koja u središte stavlja pojedinca koji ima odgovornost za svoju obitelj, zajednicu, društvo, državu, rekao je predsjednik HDZ-a.

Dijele, dodao je, i temeljne kršćanske vrijednosti svoje političke obitelji, a najvažnija je solidarnost, što znači, kaže Plenković, da žele održiv zdravstveni, mirovinski i socijalni sustav.

“Želimo pomoći osobama s invaliditetom, želimo kreirati međugeneracijsku solidarnost koja će omogućiti dostojan život svih onih čija primanja u ovom trenutku nisu dovoljna za život. I zato je naša ambicija krenuti dalje s usklađivanjem mirovina, krenuti s ciljem da jednoga dana isplaćena prosječna mirovina bude 60 posto prosječne hrvatske plaće”, kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na dovršetak luke Gaženica, koja će, smatra, značiti novu dodanu vrijednost za Zadar i za cijelu Hrvatsku.

Sektori poput pomorstva i ribarstva prioritet su HDZ-a, a Hrvatska koja je jadranska i sredozemna zemlja mora iskoristiti sve mogućnosti povezivanja s drugim zemljama Mediterana, rekao je Plenković. Iako trenutno političko ozračje na sjeveru Afrike i na Bliskom istoku ne jamči kvalitetno funkcioniranje mehanizama suradnje, Plenković smatra da suradnja sa stabilnim dijelovima Mediterana treba i može biti prioritet i Zadarske županije i Grada Zadra.

Plenković očekuje najmanje 16 mandata u 9. i 10. izbornoj jedinici.

(Hina)