Otočna premijera dokumentarnog filma o Branku Fučiću

film o Branku Fučiću

Kornić | Zavičajna etnografska zbirka Kornić | 21. 08. 2016. | 21.00

film o Branku Fučiću

Otočna premijera dokumentarnog filma Az, Branko pridivkom Fučić (2016.) u zajedničkoj organizaciji Katedre Čakavskog sabora Kornić i Udruge Knezovi Krčki Frankopani, održat će se 21. kolovoza 2016. godine, s početkom u 21.00 sat, u prostoru Zavičajne etnografske zbirke Kornić, i to u povodu njezina devetog rođendana (Dan od kuće).

Az, Branko pridivkom Fučić poetska je i kontemplativna priča o najuglednijem hrvatskom istraživaču glagoljice i freskoslikarstva čija je djelatnost obilježila povijest umjetnosti naših krajeva druge polovice prošloga stoljeća. Fučić je znanstvenik kojem je za rukom pošlo toliko jednostavno, zanimljivo, slikovito i nadahnuto približiti ljude i događaje iz daleke prošlosti. Njegova istraživanja Bašćanske ploče, kao i ostale umjetničke baštine Istre i Kvarnera spadaju u sam vrh znanstvenog istraživanja na području povijesti umjetnosti. Ovaj dokumentarni film stoga dočarava njegov svijet mističnih priča i prizora sačuvanih na zidovima crkava, kamenitim uličicama istarskih, krčkih i primorskih gradića, seoskim grobljima…

Režiju i scenarij filma o ovome znanom otočnom istraživaču potpisuje Bernardin Modrić, kameru Robert Kalčić, montažu Tin Kowalski, a glazbu Igor Karlić. Film je nastao u produkciji Istra filma, pod producentskom palicom Tihe Modrić.

Inače, Bernardin Modrić na filmu je debitirao 1980. godine, a osim dugometražne dokumentarne uspješnice Ritam rock plemena režirao je više od 130 kratkih igranih i dokumentarnih filmova koji su prikazivani i nagrađivani, kako u zemlji, tako i svijetu. Uz to, član je Zajednice hrvatskih umjetnika, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Društva hrvatskih filmskih djelatnika i Hrvatske udruge producenata.

Katedra Čakavskog sabora Kornić & Udruga Knezovi Krčki Frankopani