Učestale glavobolje nisu rijetkost i gotovo da ne postoji osoba koja nikad nije imala sličnih problema. Upravo zbog toga glavobolja pripada skupini najčešćih zdravstvenih problema. Većina glavobolja ipak nije opasna i lako se liječi

hustle and bustle 49

Za prolazak glavobolje uglavnom se koriste lijekovi protiv bolova, ali kad oni ne pomažu te bolovi postanu nepodnošljivi vrijeme je za posjet liječniku. Promjena načina života, redovita fizička aktivnost i dovoljan unos tekućine dovoljan je da se izbjegnu neugodne glavobolje. Iznimka su slučajevi kod kojih je glavobolja samo nuspojava ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Glavobolja je zapravo trajna ili privremena bol koja se širi cijelom glavom, a može biti i lokalizirana. U nekim slučajevima bol se može proširiti na područje vrata, najčešće zbog vratne kralježnice ili živaca. Kod osobe koja redovito ima problema s glavoboljama javlja se nemogućnost obavljanja svakodnevnih obaveza, ali i opasnost od pojave depresije. Uzroci glavobolje mogu biti svakakvi – od umora, nedostatka sna, prehlade, upale sinusa do ozbiljnijih problema kao što su teže ozljede, pojava tumora ili meningitis. Uzrok se točno dijagnosticira tek obavljenim liječničkim (točnije neurološkim) pretragama.

Najvažnije je dijagnosticirati koji tip glavobolje se uopće javlja i uzrokuje bol. To ubrzava i olakšava postupak samog liječenja. Razlikujemo nekoliko različitih vrsta glavobolje. Glavobolja zbog napetosti ujedno je i najčešći oblik glavobolje koji se očituje kao ‘pritisak’ u području sljepoočnica ili stražnjem dijelu glave i vrata. Sličan, ali ipak mnogo jači oblik glavobolje obilježava se kao migrena, koja za razliku od uobičajene glavobolje, često može izazvati osjećaj mučnine. Karakteristika migrene jest jaka, oštra bol koja se javlja nekoliko puta mjesečno, a zna trajati i po nekoliko dana. Migrena se često povezuje s menstrualnim ciklusom, velikim stresom, meteorološkim uvjetima, ali i genetikom.

Sinusna glavobolja uzrokovana je, kao što joj i samo ime govori, upalom sinusa. Kod osobe koja trpi bolove uzrokovane upalom sinusa, zapravo dolazi do začepljenja dišnih puteva. Bolovi sinusne glavobolje šire se predjelom obraza i nosa – ovisno o jačini upale. U tom bi slučaju bilo najpametnije odmarati i posjetiti liječnika ako bolovi potraju duže od dva, tri dana. Liječnik će napraviti dodatne pretrage i preporučiti učinkovitu terapiju.

Svaki oblik glavobolje liječi se na drugačiji način. Zbog dosta sličnih simptoma, ponekad je teže odrediti o kojoj je vrsti glavobolje riječ. Osim toga, s bolovima kod bolesnika također se znaju javiti problemi s vidom, suzenje očiju, mučnina, povraćanje ili povišena tjelesna temperatura. Ovo nisu bezopasni simptomi pa je važno da se što točnije dijagnosticiraju. Ako glavobolja prestane nakon odmora ili lijekova protiv bolova te se ne javlja prečesto, ne postoji razlog za zabrinutost. U suprotnom slučaju, vjerojatno je riječ o popratnoj nuspojavi nekog drugog zdravstvenog problema. Naime, glavobolja često može biti samo prateći simptom poremećaja kao što su problemi s vidom, povišeni očni tlak ili pak upala zuba. Sve to može uzrokovati glavobolju, a nije usko povezano s glavom i/ili vratom. Bolovi se u većini slučajeva javljaju u području očiju, točnije sljepoočnica ili čela. Upravo zbog toga mnogi liječnici prije snimanja glave, CT-a i sličnog, provjeravaju vid pacijenta. Glavobolje mogu biti i posljedica visokog tlaka, neuroloških problema (epilepsija, meningitis, tumori), a te smetnje pripadaju skupini ozbiljnijih poremećaja. Njihova dijagnoza i liječenje zahtijevaju obavljanje dodatnih pretraga. ezdravlje.hr