Skip to content

Vojislav Stanimirović pored kaznene prijave za ratne zločine na izbornoj listi za Sabor

U proteklih nekoliko dana u medijima je s velikim zanimanjem popraćena vijest o švedskoj političarki bosansko-hercegovačkog porijekla Aidi Hadžialić, koja je dala ostavku na mjesto ministrice nakon što je ulovljena za volanom s 0,2 promila alkohola u krvi

Vojislav StanimirovićI dok u skandinavskim zemljama politička i etička vjerodostojnost nešto znači, u Hrvatskoj su kriteriji za bavljenje politikom mnogo fleksibilniji.

Izbornu listu za Sabor predao je u ime stranke predsjednik SDSS-a dr. Vojislav Stanimirović. Protiv njega je Slavica Popović, jedna od oštećenica i svjedok u sudskom postupku za počinjeni ratni zločin u Tovarniku, na Županijskom sudu u Vukovaru 12. srpnja 2011. godine pred sucem i Sudskim vijećem pod prisegom svjedočila. Nekoliko dana je zajedno sa svekrvom skrivala ranjenog supruga, hrvatskog branitelja Marijana Popovića. Onda je došao dr. Vojislav Stanimirović i njihova milicija i odveli su ga. Poslije je doznala kako je Marijan ubijen i zakopan na njivi prema Šidu.

Stanimirović je bio nadležan svojoj supruzi, dr. Ljeposavi Stanimirović i dr. Draganu Martinoviću, koji su u listopadu i studenom 1991. godine, kako bi zataškali pokolj u Tovarniku, izdavali lažne potvrde o načinu smrti barbarski ubijenih mještana bez pregleda tijela ubijenih. Istražujući ratni zločin i prateći suđenje postoji osnovana sumnja da su Stanimirović i njegova supruga u svojstvu svjedoka 2011. godine, dali lažne iskaze u postupku koji se vodi na Županijskom sudu u Vukovaru za ratni zločin počinjen u Tovarniku.

Stanimirović, kao komandant saniteta i organizator zdravstva za Srijem, osobno, u uniformi tzv. JNA i pod oružjem došao se uvjeriti u uspjeh akcije pražnjenja vukovarske bolnice i odvođenja ranjenika na Ovčaru, 20. studenog 1991. godine u popodnevnim satima. Ranjenici u vukovarskoj bolnici i „Borovo Commercu“ bili su u njegovoj nadležnosti.

Novinarka Karolina Vidović Krišto i povjesničar Josip Jurčević su Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, u srpnju 2013. godine, podnijeli kaznenu prijavu zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava protiv Vojislava Stanimirovića, a slučaj je preuzeo zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak.

mala retrospektiva

Nova plinska afera na pomolu, radi se o milijardama?

Saborski zastupnik Mosta, Zvonimir Troskot, gostovao je u Novom danu kod Nine K...
19th Aug 2023

Izjava za medije premijera Plenkovića na Sinjskoj alci

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije ispred crkve Čudotvorne Gospe...
06th Aug 2023