Skip to content

EK vijesti 8. kolovoza 2016.

EU i UNICEF proširli partnerstvo nastojeći bolje zaštitili prava djece u jugoistočnoj Europi

European Commission 1

Europska unija i UNICEF proširili su regijsko partnerstvo nastojeći što bolje zaštititi djecu od nasilja, i da bi djecu s invaliditetom uključili u društvo. Od 2011. EU i UNICEF surađuju s državama koje su u postupku pridruživanja EU-u AlbanijaBosna i HercegovinaSrbija i Turska. Sad je to partnerstvo prošireno da bi se uključili KosovoCrna Gora i bivša jugoslavenska republika Makedonija. Nevladina udruga European Disability Forum (Europski forum osoba s invaliditetom, EDF) ove godine se pridružila partnerstvu. Johannes Hahn, povjerenik za europsku politiku u susjedstvu i pregovore o proširenju, izjavio je: Nadamo se da ovo partnerstvo zaista može promijeniti život djece u regiji nabolje. Pritom se oslanjamo na stručna znanja UNICEF-a i EDF-a kako bismo oblikovali politike koje utječu na djecu žrtve nasilja i na djecu s invaliditetom. Istodobno treba prodrijeti do udruga građana i lokalnih udruga koje djelotvorno rade na zaštiti djece i koje promiču uključivanje djece u društvo. Zbog toga veći dio sredstava namijenjen je potpori malih udruga i društvima građana kako bi u zbilji održivo poboljšavali svakodnevni život djece kao i njihove šanse za budućnost. Partnerstvo uvelike pridonosi boljoj koordinaciji raznih sektorskih odgovora na nasilje protiv djece. Vodeći stručnjaci dobit će sve podatke, inovativne alate, spoznaje i mehanizme za sprječavanje nasilja ili odgovore na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje pa i za smanjenje društvenih razlika između djece s invaliditetom i djece bez invaliditeta. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Europska komisija započela kampanju podizanja svijesti o društvenoj prihvaćenosti lezbijskih, homoseksualnih, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba (LGTBI)

U svrhu borbe protiv diskriminacije LGBTI osoba Komisija za razdoblje 2016. – 2019. predlaže „Popis aktivnosti za poboljšanje ravnopravnosti LGBTI osoba” koji obuhvaća komunikacijske aktivnosti i aktivnosti podizanja svijesti da bi se poboljšala prihvaćenost te skupine u društvu. Komisijin popis aktivnosti podržava Vijeće koje je u lipnju 2016. prvi put donijelo zaključke Vijeća u tom području politike. Prema najnovijem istraživanju Eurobarometra o diskriminaciji (2015.) 60 % građana EU-a smatra da je diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta široko rasprostranjena. Taj trend je u usponu od 2012. Prema najnovijem istraživanju Agencije EU-a za temeljna prava svaka treća LGBTI osoba prijavila je napad ili nasilne prijetnje zbog svoje seksualnosti. U tom kontekstu Komisija započinje ovu kampanju. Dodatne informacije dostupne su ovdje.