Skip to content

Pravilna zaštita kože na suncu

Ljeti je našem tijelu potrebna dodatna njega i zaštita. Naime, svakodnevno izlaganje suncu neizbježno je u ljetnim mjesecima, ali nije zdravo ako se u tome pretjera. Kako bismo dodatno zaštitili kožu ljeti, važno je pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila

photo Nadia Jamnik

Najvažnije je koristiti odgovarajuću kremu za sunčanje. Naime, svi već znamo da predugo vrijeme provedeno na suncu može štetiti našem zdravlju. Danas postoje brojne neželjene posljedice pretjeranog izlaganja suncu. Naročito su ugrožene one osobe koje imaju svijetlu put. Veći zaštitni faktor kreme za sunčanje preporučuje se i osobama koje imaju mnogo madeža. Naime, nekontrolirano izlaganje na suncu znatno povećava rizik od pojave malignog melanoma. U ljetnim danima važno je redovito kontrolirati madeže, naročito one koji mijenjaju boju, oblik ili su se iznenada pojavili. Madeže bi trebalo provjeravati kod kuće nekoliko puta godišnje, a barem jednom godišnje kod dermatologa.

Kreme za sunčanje imaju različite zaštitne faktore. Tamnoputim osobama dovoljno je 15 ili 20, dok se svijetloputim ljudima preporuča zaštitni faktor od 30 nadalje. Kremu za sunčanje treba nanijeti barem 30-ak minuta prije izlaganja suncu. Tijekom nanošenja proizvoda za zaštitu od sunca mnogi često zanemaruju zaštitu nosa, ušiju, očnih kapaka, dekoltea te usana. Naime, upravo su to najosjetljivije zone našeg tijela.

Osim problema estetske prirode, štetne UV zrake mogu ubrzati starenje, isušivanje kože, opekline te dovesti do alergijskih reakcija. U ljetnim danima, naročito na ljetovanju, trebalo bi izjegavati boravak na suncu između 11:00 i 16:00 sati. Naime, u tom razdoblju sunčane zrake imaju najjači utjecaj. Uz zaštitu prije sunčanja, nije nimalo manje važna ni zaštita nakon izlaganja suncu. Preporučuje se korištenje hidratantnih krema ili losiona protiv eventualnog isušivanja kože. Jednak učinak imaju bademovo ulje, maslinovo ulje te neka biljna ulja. Važno je spomenuti da ulja ne štite od ultraljubičastih zraka nego samo daju njegu nakon izlaganja suncu.

See also  Vitaminima protiv simptoma ADHD-a?

Sljedeća važna stvar kod zaštite kože od sunca jest odgovarajuća odjeća. Preporučuje se svijetla široka odjeća laganih materijala kako se tijelo ne bi znojilo, a tjelesna temperatura bi bila regulirana. Najbolja je odjeća napravljena od prirodnih materijala svile ili pamuka. Neizostavna su i pokrivala za glavu – ljetna kapa ili šešir, kao i sunčane naočale.

Još jedna loša navika koju bi trebalo izbjegavati jest solarij. Mnogi ljudi, a naročito žene, vole prije ljetovanja dobiti boju u solariju. Svima s velikim brojem madeža i izrazito osjetljivom kožom solarij je najbolje izbjegavati. Kod njega se koriste UVA zrake koje imitiraju sunčevo zračenje, ali dublje i agresivnije prodiru u kožu. One je s vremenom isušuju, ali i povećavaju rizik od nastanka melanoma. Uvijek je bolje sunčanje na prirodan način, ali i ono treba biti umjereno. ezdravlje.hr