Skip to content

Gulen: Puč je možda insceniran; Erdogan pozvao SAD da izruči klerika Gulena

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je pozvao Sjedinjene Države da izruče klerika u egzilu Gulena, za kojeg drži da je odgovoran za neuspjeli puč izveden u noći na subotu

Sjedinjene Države, vi morate izručiti tu osobu, rekao je turski predsjednik pred više tisuća pristaša o zakletom neprijatelju muslimanskom kleriku Fethullahu Gulenu koji živi u Pennsylvaniji i koji je opovrgnuo upletenost u pokušaj državnog udara. Postoji igra s vojskom, koja je povezana s vanjskim snagama, inzistirao je Erdogan.

Čim je tijekom noći stigao u zračnu luku Istanbula kako bi preuzeo kontrolu nad zemljom, turski predsjednik je optužio imama i njegov pokret da stoje iza udara kojim je trebao biti svrgnut.

Američki je državni tajnik John Kerry rekao u Luxembourgu kako SAD još nije primio formalni zahtjev za izručenjem ali da će razmotriti sve legitimne dokaze.

Gulen je bivši saveznik koji je postao glavni neprijatelj Erdoganu zato što je navodno organizirao korupcijski skandal 2012. te što vodi “paralelnu državu”.

Erdogan je rekao mnoštvu pristaša koje je tražilo smrtnu kaznu da bi takav zahtjev mogao biti razmotren u parlamentu nakon pokušaja puča koji je izveo dio vojske.

Vojska je naša, ne pripada paralelnoj strukturi. Ja sam glavni zapovjednik, rekao je govoreći o navodnoj mreži koju je stvorio Gulen.

Uhićenja se nastavljaju među kojima i visokih dužnosnika, a privedena su najmanje dvojica sudaca Ustavnog suda i dvojica generala zapovjednika drugog i trećeg korpusa kao i 2839 pripadnika oružanih snaga.

Turske vlasti naredile su i uhićenje 2745 sudaca i tužitelja zbog pokušaja vojnog puča, javila je televizija NTV, u okviru udara na osumnjičene sljedbenike Fethullaha Gulena.

Erdogan tvrdi da klerik, koji živi u samonametnutom prognanstvu u SAD-u, nastoji izgraditi “paralelnu strukturu” u pravosuđu i vojsci kako bi srušio državu, što Gulen niječe.

Gulen: Pokušaj puča u Turskoj je možda insceniran

Postoje mali izgledi, postoji mogućnost da je to mogao biti insceniran puč, rekao je Gulen novinarima preko prevoditelja u Pennsylvaniji gdje živi. Mogao bi biti namijenjen za sudske optužnice i udruge.

Gulen je rekao da se demokracija ne može postići vojnom akcijom. Kritizirao je vladu predsjednika Tayyipa Erdogana. Izgleda da ne trpe bilo kakav pokret, bilo koju skupinu, bilo koju organizaciju koji nisu pod njihovom potpunom kontrolom, rekao je.

Wojtek Witkowski