Povodom Dana Grada Zagreba turisti posjetili HAZU

Akademija Art

faust

Na Dan Grada Zagreba i blagdan njegove nebeske zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata, 31. svibnja, Turistička zajednica Grada Zagreba organizirala je turističko razgledavanje objekata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Više je turističkih skupina i građana pristupilo obilasku koji su u pratnji turističkih vodiča razgledali Strossmayerovu galeriju starih majstora kao i palaču Akademije u kojoj se ona nalazi, njezine salone i dvorane, ali i Bašćansku ploču smještenu u atriju palače.

Razgledavajući po Akademiji turisti su zapazili i vidjeli mnogo toga zanimljivoga, pa i multimedijsku izložbu o Faustu Vrančiću u Strossmayerovoj galeriji. Pritom su posjetili i Knjižnicu HAZU u kojoj su pomno razgledali izložbe Ostavština Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Arhiva i Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Gutenbergova galaksija, pa i Memorijalnu sobu hrvatskih nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga. Turistički razgled Akademijinih prostora zbivao se i u Kabinetu grafike, i Gliptoteci HAZU u kojoj se nalaze u stalnom postavu sadreni odljevi antičkih skulptura, stećaka, hrvatske spomeničke plastike od 11. do 14. Stoljeća, baš kao i zbirka s djelima hrvatskih kipara iz 19. i 20. stoljeća.

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić istaknuo je da prostori Akademije zaslužuju biti dio turističke ponude Zagreba, pritom je kazao za palaču HAZU da jedna od najljepših Akademijinih palača u Europi, u kojoj se nalazi Strossmayerova galerija starih majstora i da Akademija brižno čuva Bašćansku ploču kao dokaz hrvatske državotvornosti i pismenosti. Podsjetio je i na umjetničke dragocjenosti i vrjednu kultursku baštinu koje se čuvaju u ostalim Akademijnim muzejsko-galerijskim jedinicama. Turistima je spomenuo značaj i ulogu palače Narodnog doma na Gornjem gradu s Preporodnom dvoranom, u kojoj je zapravo bilo sjedište Hrvatskog narodnog preporoda. Podsjetio da je u Gliptoteci od 1947. bio skriven i sačuvan od uništenja spomenik bana Josipa Jelačića koji je 1990. restauriran ponovno postavljen na glavni zagrebački trg.

Nakon svega direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld najavila je da bi ubuduće Akademijini objekti u Zagrebu mogli biti dio turističke ponude Zagreba, što bi moglo biti vrlo zanimljiva posebitost ne samo turistima, već i Zagrepčanima da se dodatno educiraju o Akademiji kao i kulturskoj baštini koju ona čuva.

bascanska

gliptoteka

saloni

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Predstavljamo: Modni brend Mardan za žene koje vole život

“Moje ime je Marijana Buljan. Imam 44  godine, majka sam troje djece. Cijeli život mi je ispunjen šarenilom, volančićima i cvjetićima koje obožavam. Prije nekoliko godina sam počela izrađivati ogrlice koje su […]
mardan2