1 Vesela gipsaonica

Vesela gipsaonica

Održana je likovna radionica „Vesela gipsaonica“ gdje se pokazao da gipsanje može biti i veselo, a isto tako i likovno profilirani doživljaj. Odrasli i starija djeca su za nagradu dobila na licu mjesta gipsani otisak lica. Mlađa djeca gipsanjem su obrađivala ekološki otpad, stvarajući tako fantastične tipove lutaka. Oni najmlađi, gipsali su svoje prstiće kako bi dobili slatke male lutkice zvane Puppet Fingers. Iako je svođenje svega oko nas na sam oblik bez boje (bijelo) već zanimljiv i začudan doživljaj, djeca su svoje „proizvode“ i oslikali. Radionice su se održavale 28. i 29. 2016. na Strossmayerovom šetalištu.
Autorica i voditeljica radionice: Kruna Tarle
Asistentica: Jasna Ozimec

2 Udruga Zdenac

Radionica „Škole u Africi i Latinskoj Americi“

Ispod Zrinjevačkog stabla koje u ovoj priči služi kao Afričko drvo, Zdenac je započeo svoju priču o djeci iz siromašnih zemalja. Djeca na „Cest is d’ Best-u“ imaju mogućnost napisati pismo ili nacrtati nešto djetetu iz Afrike ili Južne Amerike i tako ga razveseliti. Po povratku Zdenčevih misionara iz tih zemalja djeca će dobiti odgovor od mališana s drugih kontinenata. Mnogi su crtali stvari koje predstavljaju ono što najviše vole, ono čime se bave, potom neke značajke Hrvatske – more, zastavu, zagrebačku katedralu itd. Neka od djece su napisala divna pisma u kojima su izrazila svoje suosjećanje, uputila im najljepše želje i svoje molitve. Nakon pisanja često su se djeca dohvatila kubanskih i afričkih instrumenata koji su izloženi na štandu Zdenca i veselo zasvirali. Neki su baš ciljano došli da vide ovu radionicu kako bi se povezali s djecom drugih kontinenata. Nije bilo djeteta a da mu priča o povezivanju s egzotičnim prijateljem iz daleke zemlje nije izmamila osmijeh i želju da nacrta ili napiše pismo.
Radionice se odvijaju na Zrinjevcu do 5. 6. od 10 – 14 i 16-19 sati.
Voditeljice radionice: Gabrijela Primorac, Tomislav Pinter i Nikolina Mihajlović

3 Filcanje vune

Kreativne radionice filcanja vune

Želite li doznati nešto više o bajkovitim likovima šireg zagrebačkog područja koji i danas obitavaju u tajnovitim bespućima Medvednice, ovo je mjesto za vas.
Radionica je namijenjena svima, osobito djeci (koja ne pate od noćnih mora), a na kojoj se kroz zanimljive priče mogu upoznati s vilama, vješticama (gričkim i inim), zmajevima koji izazivaju potrese, musekima, pesoglavcima i brojnim drugim zanimljivim likovima s mjestom prebivališta na Medvednici. A kada ih kroz priču upoznate i doživite, možete ih izraditi tehnikom filcanja vune. Svoje kreacije nosite sa sobom uz uvjet i obavezu da priču koju ste čuli ispričate još nekome. Tko zna? Možda tako i ožive! Radionice so odvijaju na Zrinjevcu od 30. 5. – 5. 6., (16 – 19 sati).
Voditeljica radionice: Adela Barbić.

4 Nailonice

Najlonice

Grupu „Najlonice“ čine studentice Dizajna tekstila Tekstilno-tehnološkog fakulteta koje kroz radionice za djecu demonstriraju tehniku reciklaže najlona. Iza ovog veselog društva stoji velik broj projekata, izložbi, umjetničkih i dizajnerskih radova izrađenih jednostavnim glačanjem plastičnih vrećica, a ovoga puta svoje znanje odlučile su prenijeti malim sugrađanima. Plastične vrećice koje su dio svakog kućanstva vrlo jednostavno mogu postati lampe, papuče, novčanici, vjetrenjače, nakit… sve što vam je potrebno je malo mašte. Tijekom radionica djeca će naučiti kako reciklirati najlon vrećice, izrezivati različite oblike, bojati, lijepiti, nizati ogrlice, izrađivati vjetrenjače, zastavice, krune, te na kraju sa sobom ponijeti što su sami izradili, a najvažnije od svega, uz smijeh i radost naučiti da i otpadu možemo uz malo truda udahnuti novi život. Radionice se odvijaju na Zrinjevcu od 30. do 2. 6., (16-19 sati)
Voditeljice radionica: Ines Mazan, Hana Mikulić, Irena Kuzmić, Lucija Katić, Leana Spalatina, Ivona Softa, Josipa Tančik, Barbara Joksimović i Dijana Vojak Pokić

5 Konfucijev instut

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu
Kineska kaligrafija, priprema tradicionalnog kineskog čaja i slikanje

Polaznici početničkih radionica mogu upoznati povijest kineske kaligrafije i zakonitosti kineskoga pisma, vježba se pravilno držanje kista, usvajanje pravilnog držanja tijela i ruke prilikom pisanja te se može naučiti pisati osnovne poteze od kojih su sastavljeni kineski znakovi. Radionice na elementarnoj razini zasnivaju se na daljnjem vježbanju pisanja kineske kaligrafije, s naglaskom na točnost izvođenja poteza, odnos elemenata unutar samih znakova i pozicioniranje znaka u predviđenu površinu na papiru. Istodobno, služit će za selekciju kandidata za daljnje naprednije i usavršavanje u kineskoj kaligrafiji.
Voditelji radionice: Iva Valentić, akademska slikarica i Minsheng Pi, majstor tradicionalnog slikarstva i kaligrafije

6 Saraonica

D’ Best Šaraonice

D’ Best šaraonice namijenjene su za najmlađe gdje se može šarati,
slikati i crtati na velikim i manjim papirima akrilnim i pastelnim bojama. Radionice se održavaju na Zrinjevcu. Radionice se odvijaju od 30. do 2. 6. (16-19 sati).
Voditeljice radionice: Ivana Mikulić, Ivana Velić i Lea Mikulić

Ambijentalna glazba na Zrinjevcu

Ove godine na Zrinjevcu imamo priliku u jutarnjim satima čuti ambijentalnu glazbu multimedijalnog umjetnika Vilija Miličevića. Instrumentalna je pozadinska glazba, ambijentalnog karaktera. Sastavljena podjednako od elektroničkih/programiranih te odsviranih akustičnih instrumenata. Atmosfera, suzvučje te spori i nenametljivi razvoj su osnovne odrednice prilikom stvaranja same glazbe.
Autor glazbe: Vili Miličević