Prva lutkarska predstava u Omišu: Muka malog vuka

Akademija Art

Muka malog vuka
(prema priči Renata Baretića)
Autorica: Julija Tomasović
Scenografija i lutke: Julija Tomasović

muka malog vuka 2

foto galerija

Kad smo čuli da je dizajnerica Lapsus designa pisala scenarij za priču o vuku, znali smo da dolazi sve samo ne lapsus.

Jedna sasvim nova priča zbog koje ćete zaboraviti sve stereotipe i predrasude o vukovima.

Autorica je stavila par važnih sastavnica koje govore o neprihvatljivosti stereotipa u odrastanju djece, tako da je Baretićev vuk plemenita, brižna i nježna osoba kojoj je najveća vrijednost prijateljstvo.

Mnogi likovi su inspirirani stvarnim likovima, obično autorici poznatim samo “u prolazu”.

Radnja se događa u šumi, no dva – tri desetljeća kasnije. Crvenkapica je ostarjela, kozlići su narasli, a praščići su usvojili nove tehnike industrijske gradnje, ali svi se dobro sjećaju te njuške koja neće tek tako proći kroz šumu. Glavni lik je Vučko, sin Vuka koji je u prošlosti napao Crvenkapicu. Svi su likovi poznati, iz prethodnih priča i svi oni imaju loša iskustva s vukovima, zbog čega ih plaši i sama pojava vuka, bez obzira što je on manji od njih i nema zube. Lutkama su simbolički razrađeni karakteri pa proždrljivi djed Vujo ima jezik do poda, a mali Vučko, primjerice ni nema zube. Cijela predstava prekinuta je hip hop koreografijom ozbiljnih kozlića, koji pričaju „lovačke priče“ o tome kako su oni napali vuka, međutim jasno je da su to njihove izmišljotine čim na scenu stupi mali Vučo, zbog kojega u vrisku pobjenu.

Likovi su razrađeni prema nekoliko svima znanih supkulturama te su kozlići hvalisavi reperi, ovca šminkerica, Crvenkapica neobična baka iz sela Kostanja koja ima razne hobije, među ostalim trenira kun fu.

Kako je ovo lutkarski prvijenac u Omišu, htjeli smo i nasmijati našu buduću publiku, te su na jučerašnjoj premijeri mogli čuti i neke djeci znane pjesme.

Za samu temu autoricu je inspirirao život, kako vlastiti tako i onaj kojega je upoznala kao učiteljica za vrijeme svoga mladog iskustva. Julija: “Stereotipi su rasprostranjeni, već u dječjoj dobi. Oni su obično zasnovani na vidljivom, no često i ne ovise o očevidnim činjenicama, kao što je nasljedstvo, roditelji, glazba koju slušate, stil života, stil odijevanja i sl…. Mislim da nije lako biti drugačiji, ni u kojem smislu, ali tužno je težiti stereotipu, šabloni i klišeju, jer svi smo pozvano za razvijemo svoju osobnost. Djeca su lišena svih stereotipa i kao takve ih moramo i dalje razvijati, u tolerantne odrasle osobe.“

Žašto lutka? Lutka je djetetu vrlo blizak predmet i ona može postati sredstvo odgoja, djeca obično više vjeruju i bolje slušaju lutke te će i poruku predstave djeca lako shvatiti i usvojiti.

Lutka nudi djetetu maštovite situacije a mašta je djetetu pokretačka energija…

Za predstavu se tražila karta više te je buduća izvedba najavljena, već sljedeći tjedan kada nam se dio glumaca vrati s ekskurzije.
Autorica se zahvalila Renatu Baretiću što je dopustio teatralnu adaptaciju njegova teksta, Centru za kulturu Omiš te roditeljima i učiteljima koji su se prilagođavali rasporedu lutkarske skupine posljednjih mjesec dana.
Nove predstave najavljuju se već za ljeto, a sudeći prema pljesku ne sumnjamo da će biti ispunjena do posljednjeg mjesta. Bez otkrivanja previše detalja Julija je rekla da će vjerojatno raditi nešto što im je izazov.

muka malog vuka 3

Glavni citat iz predstave

Koja je pouka, je upravo ona koju je izgovorio naš Vučko, glavni lik…
VUČKO: Da, prijatelji! Ja idem svome djedu odnijeti kolače. Jako je star i bolestan. A vi, vi mi se možete pridružiti u šetnji. Volio bih vas bolje upoznati, i uvjeriti vas da nisu svi vukovi zli. Ima nas i dobrih, baš kao što ima dobrih i zlih ljudi.

Dio iz predstave

VUČKO: Moji prijatelji su Crvenkapice, Žutokapice, Plavokapice, mačkice, ovčice, psići, jabuke, manistra, šniceli, sladoledi…

OVCA ANKA: Doooobro! Dooosta! Mislim da bih mooogla misliti. Mislim… Mooogla bi ti vjerovati… Ionako neman baš sad pametnijeg posla. A možda je tamo gdje ti ideš trava malo zelenija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Retrospektivna izložba "Najfotografija Cest is d'Besta" u atriju Gradskog poglavarstva

U atriju Gradskog poglavarstva, 30. svibnja otvorena je retrospektivna izložba Najfotografija Cest is D’Besta. Izloženo je 200 nagrađenih, pohvaljenih i žiriranih fotografija 56 fotografa koji su bilježili brojna neponovljiva događanja na „Cestu“ […]
cest 1