Ministar vanjskih poslova Miro Kovač opovrgnuo je komunistička podmetanja da su u Hrvatskoj dominantni antisemitizam, rasizam i ekstremizam, piše Jerusalem Post

kovač

U ekskluzivnom intervjuu koji je Kovač dao tijekom posjeta Izraelu, istaknuo je da odbacuje svaku percepciju antisemitizma. To je pogrešno, to nije istina, naglasio je. 

Što se tiče tolerancije i zaštite manjina, Kovač je izjavio da je Hrvatska uzor jer ima Ustav čija preambula osuđuje fašizam i jamči zaštitu manjina. Kada se pojave slučajevi s naznakama fašizma, na nama je da ga osudimo. Takva vrsta ponašanja nije u skladu s našim vrijednostima kao što je definirano u Ustavu, dodao je Kovač. 

Na pitanje kako komentira nedavnu nogometnu utakmicu između Hrvatske i Izraela na kojoj su gledatelji uzvikivali antisemitske i proustaške slogane u prisutnosti premijera Tihomira Oreškovića, koji je šutio o toj temi, Kovač je rekao da bi on odmah reagirao. Dodao je kako on nije bio na utakmici, no da je bio, svakako bi osudio taj čin. 

Što se tiče suradnje Hrvatske i Izraela, ministar Kovač izjavio je da se, dok je njegova stranka bila opozicija, zauzimao za snažnu suradnju s Izraelom. Sada kada je u Vladi to i čini jer se snažno zalaže za bolju suradnju na području poljoprivrede, vodnog gospodarstva, turizma, informatike i visoke tehnologije. Već postoji izvrsna suradnja na području obrane i sigurnosti, rekao je. Dodao je kako postoji vrlo dobar temelj za jaču vezu i bolju suradnju. HRT