‘Zvjezdan Ružić Sextet’ u Vip clubu – subota, 30.04.

Akademija Art

‘Nagrađivani riječki jazz pijanist 30. travnja održat će koncert u zagrebačkom Vip clubu, s početkom u 21:00 sat. Ljubitelji ovog žanra nikako ne smiju propustiti priliku uživo poslušati ovog klavirskog virtuoza i jazz vizionara

unnameduuiDodatna zanimljivost jest da se taj dan obilježava i Međunarodni dan jazza, čiji je glavni cilj okupljanje jazz zajednice širom svijeta, kako bi se naglasila njegova važnost u obrazovnom sustavu te za postizanje zajedništva uopće pa je to svakako jedinstvena prilika za slavljenje domaće i međunarodne jazz scene u jednoj večeri.

Zvjezdan je prošle godine objavio svoj prvi samostalni album „The Knightingale Cabaret“, koji mu je ove godine donio nominacije u čak dvije kategorije za nagradu Porin – u kategoriji Najboljeg albuma jazz glazbe te u kategoriji Najbolje skladbe jazz glazbe, za djelo “Moreška”, za koju je i osvojio prestižni kipić. „The Knightingale Cabaret” je projekt koji okuplja vrsne jazz glazbenike iz Hrvatske i Slovenije; Adriano Bernobić, Luka Veselinović, Tomaž Gajšt, Vojkan Jocić, Lenart Krečič i Alba Nacinovich, s kojima će dijeliti pozornicu zagrebačkog Vip kluba.

Glazba i kultura našeg podneblja isprepletena u zvučnu mrežu američkog jazza ideja je kojom se Ružić vodi u komponiranju svoje glazbe. Ovaj mladi skladatelj iza sebe već ima zanimljiv opus autorskih djela, kolaboracija i nagrada od kojih treba istaknuti čak četiri strukovne nagrade “Status” za najboljeg jazz pijanista, koje dodjeljuje Hrvatska Glazbena Unija. Dugogodišnji je član ansambla “Jazziana Croatica”, s kojim osvaja brojne prestižne nagrade te nastupa na jazz festivalima u zemlji i inozemstvu. Član je “Goran Končar & Darko Jurković kvarteta” s kojim 2015. objavljuje album “Meeting Point”, na kojem je snimljena praizvedba skladbe jednog od najvećih hrvatskih kompozitora Borisa Papandopula “Cappricio za violinu i jazz kvartet”, kao i skladba “Adieu” nedavno preminulog velikana Miljenka Prohaske.

U listopadu ove godine sudjeluje u natjecanju pod nazivom Made in New York Jazz Competition, prestižnom i najbrže rastućem jazz natjecanju na svijetu. Ako nastavi svojim uhodanim tempom zasluženog osvajanja nagrada, Zvjezdan će otputovati u New York gdje će imati priliku održati samostalan koncert.

“Pozivam sve prijatelje glazbe da nam se pridruže 30. travnja te da zajedno proslavimo međunarodni dan jazza, ali i da slavimo nedavno Porinom okrunjenu “Morešku”. Ono što me najviše inspirira u jazz glazbi je sloboda; prostor bez zidova, komunikacija bez promišljanja, iskrenost trenutka i pogled na život izvan nametnutih okvira. Upravo zato je važno da pokušamo približiti tu slobodu razmišljanja svima koji će tek spoznati važnost i ljepotu te glazbe. Jazz je glazba kojoj treba dati priliku da vas zavede, no kad joj se jednom prepustite ta će ljubav biti vječna.” – poručio je Zvjezdan.

Ulaznice za koncert potražite na blagajni Vip cluba po cijeni od 50 kuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Predsjednik Vlade Orešković: Reformama ćemo slomiti javni dug

Na danas održanoj, 17. po redu sjednici Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Tihomir Orešković predstavio je Nacionalni program reformi, kazavši da su to mjere koje Vlada namjerava provesti u idućih 12 do […]
Untitled 1