U kinu su prikazani zadnji blokovi JUNIOR sekcije i treći blok izraelskih filmska koje je odabrao Tsvika Oren, ujedno i član žirija ovogodišnjeg VAFI-ja. U uredu organizatora, VANIME, u jutarnjim satima je održana radionica za djecu o zvuku kao važnom sredstvu izražavanja u filmu

VAFI Sinagoga 14

U popodnevnim satima isti predavač, Nikola Janković, dizajner zvuka iz Beograda, na otvorenom predavanju u palači Herzer prezentirao je mogućnosti i proces nastanka zvuka. Okupljeni su tako čuli da se na primjer zvuk lomljenja kostiju dobiva lomljenjem celera

Nikola je izrazio zadovoljstvo publikom: „Nema veće pohvale, nego kada slušatelji kažu da im je ono što su upravo čuli, pomoglo da riješe neke nedoumice ili pitanja. Svaki puta primijetim da ova tema, iako tehničke prirode, uspije zainteresirati, zaintrigirati i probuditi maštu naročito mlađih generacija. Neki od njih po prvi su puta imali priliku susresti se s osnovama, ali i praktično primjenjivim situacijama u bavljenju digitalnim medijima kao što su film i animacija“.

VAFI radionica zvuka 16

U palači Herzer predstavili su se i gosti VAFI-ja, Youth Cinema Network i partnerski festivali. Tako smo, između ostalog, mogli čuti pozadinu nastanka i princip funkcioniranja belgijskog Jekina, Dubrovnik film festivala – filmskog festivala djece i mladeži mediteranskih zemalja, Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, WILD KIDS studija, a ekipa Zagreb Film Festivala predstavila je novi međunarodni filmski festival za djecu KinoKino koji se prvi puta održao ove godine u kinu Europa.

VAFI Sinagoga 7

Ono što povezuje sve ove inicijative je nekomercijalni i edukativni pristup audiovizualnoj umjetnosti i ljubav prema filmu.

Navečer je izvedena animacija ulja uživo, originalni performans u prigodnom prostoru. Karina Hananeia i Max Epstein predstavili su eksperimentalnu tehniku koja je spojila nesvakidašnju tehniku, zanimljiv prostor i unaprijed pripremljene sekvence, kombinirajući ju s kompatibilnim tekstom i glazbom. 

VAFI Sinagoga 17

VAFI Sinagoga 12

VAFI radionica zvuka 6

VAFI Sinagoga 5