Skip to content

Održan 5. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ posvećen dominikancima

Završna svečanost 5. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj održana je u subotu 23. travnja 2016. u Hrvatskom domu u Križevcima

001 5. Dječji Kranjčić poezija 1

Na Susretu prigodno su dodijeljene nagrade učenicima najuspjelijih radova, a likovni radovi su predstavljeni na prigodno postavljenoj izložbi „Ljubav prema istini“, dok je dio književnih radova javno izveden, a više izabranih će radova po žanrovima (poezija, proza, igrokazi) biti objavljeni u zborniku „Vatra dominikanske riječi“

Nakon toga u križevačkoj Osnovnoj školi Ljudevita Modeca prof. Ljilja Vokić održala je zapažen okrugli stol „Kršćanske vrjednote u dječjem stvaralaštvu“ za mentore, a učitelj Ozren Bogdanović za učenike. Susret je završen turističkim obilaskom Križevaca.

Susretu su u ime organizatora nazočili ravnatelj Osnovne škole Ljudevita Modeca Dražen Bokan i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran, a okupljene su pozdravili voditeljica u Upravi za odgoj i izobrazbu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Marija Ivanković, predsjednik Hrvatske redovničke konferencije fra Jure Šarčević i provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić, a nazočili su izaslanica zagrebačkoga gradonačelnika Višnja Fortuna, pročelnik za društvene djelatnosti u Križevcima Mladen Tenodi i križevački župnik Stjepan Soviček.

Prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda u žanru poezije za pjesmu „Tražim Riječ“ osvojila je Lana Žilo (mentorica Radojka Matić), učenica 8. razreda Osnovne škole Mate Lovraka iz Županje. Druga nagrada za pjesmu „Iskušenje“ pripala je Dragani Jakovljević (mentorica Anica Globan Kovačić), učenica 2. razreda Osnovne škole Vojnić. Treću nagradu osvojila je učenica 4. razreda Osnovne škole Novi Marof Mirela Šargač (mentorica Ljubica Bešenić) za pjesmu „Tu sem doma“. Nagrade za poeziju nagrađenim učenicama i mentorima u ime pokrovitelja „Glasa Koncila“, koji je i nakladnik zbornika, uručio je glavni urednika Maloga koncila Vojmil Žic.

Prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda u žanru proze za priču „Park zvan Sloboda“ osvojila je Chiara Pumper (mentorica Ružica Lice), učenica 7. razreda Osnovne škole Dragutina Kušlana iz Zagreba. Drugu nagradu za rad „Što sam naučila jednog naopakog dana“ osvojila je Tea Andričić (mentorica Željka Peras), učenica 3. razreda Osnovne škole Dragutina Domjanića iz Svetog Ivana Zeline, a treća nagrada pripala je Eleni Milak (mentorica Sunčica Križan-Kadi), učenica 6. razreda Osnovne škole Novi Marof. Nagrade za prozu u ime nakladničke tvrtke „Alfa” uručila je izvršna urednica za hrvatski jezik Ivana Tolj.

Prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda u žanru igrokaza osvojila je učenica 8. razreda Osnovne škole Visoko Ana Mužina (mentor Tibor Martan) za igrokaz „Put”. Druga nagrada za igrokaz „Riječi“ pripala je Tari Turk (mentorica Ivana Golić), učenica 5. razreda Osnovne škole Bogumila Tonija iz Samobora, a treću nagradu za igrokaz „Ozana Kajkavka“ osvojila je učenica 8. razreda Osnovne škole Visoko Marija Tukša (mentor Tibor Martan). Nagrade za igrokaz u ime nakladničke tvrtke „Verbum“ uručila je voditeljica zagrebačke knjižare Dubravka Cimić-Mores.

Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo stručnog ocjenjivačkog suda za rad „Sv. Dominik širi Božju riječ“ osvojila je Melany Klobučarić (mentorica Ljiljana Rinkovec), učenica 4. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice. Drugu nagradu za likovno stvaralaštvo za rad „Majka Marija daje Dominiku krunicu“ osvojio je Luka Grmek, učenik 2. razreda Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ iz Koprivnice (mentorica Sanja Brkić), a treću nagradu za rad „Mnoštvo sluša sv. Dominika“ osvojio je Petar Gazdek (mentorica Ljiljana Rinkovec), učenik 4. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice. Nagradu za likovno stvaralaštvo u ime Galerije hrvatske sakralne umjetnosti i televizije „Laudato” iz Zagreba uručila je voditeljica odnosa s javnošću Tea Rajković.

Pritom je više učenika i njihovih mentora dobilo dodatne nagrade Naklade Ljevak koje je uručila promotorica Ruža Kraljik, a svima nagrađenima u ime Hrvatske dominikanske provincije, knjige i promidžbene materijale s dominikanskim obilježjima darovao je provincijal Anto Gavrić.

Pokrovitelji završnoga susreta 5. Dječjeg Kranjčića bili su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatska dominikanska provincija, Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija, a primjeren doprinos organiziranju Susreta dale su križevačke župe sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Sestre dominikanke Kongregacije svetih anđela čuvara, Dječji vrtić „Blažena Hozana Kotorska“ Zagreb, Zbor dominikanskih bogoslova, Pučko otvoreno učilište Križevci, Glazbena škola Alberta Štrige Križevci, Srednja škola „Ivan Seljanec” Križevci, Turistička zajednica Križevci, Zvečevo d. d. i roditelji djece OŠ Ljudevita Modeca.

Završnoj svečanosti prethodio je natječaj koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2015. godine. Organizatori Osnovna škole Ljudevita Modeca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ predložili su, budući da u Katoličkoj Crkvi traje proslava jubileja 800. godišnjice Reda propovjednika, da tema ovogodišnjega natječaja bude Snaga R(r)iječi i sv. Dominik u povodu 800 godina dominikanskoga reda. U Križevce je na natječaj pristiglo 156 književnih i 104 likovna rada iz ukupno 66 škola iz čitave Republike Hrvatske. Na književni natječaj javio se 151 učenik iz 47 škola i 17 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokaz) pa je pristiglo 90 pjesama, 55 proznih radova i 11 igrokaza. Na likovni natječaj javio se 91 učenik iz 36 škola i 13 učenika koji su se na natječaj javili samostalno.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Nada Babić i Vojmil Žic, i stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pregledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će na završnoj svečanosti biti nagrađeno 20 radova, i to 14 književnih i 6 likovnih radova (3 glavne i 3 dodatne nagrade u žanru poezije, 3 glavne i 2 dodatne nagrade u žanru proze, 3 glavne nagrade u žanru igrokaza, 3 glavne i 3 dodatne nagrade u kategoriji likovnih radova), 14 će književnih radova biti javno izvedeno, a 24 likovna rada biti izložena na prigodnoj izložbi „Ljubav prema istini”. Za objavljivanje u zborniku „Vatra dominikanske riječi“ stručno je povjerenstvo izabralo 64 književna i 24 likovna rada.

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sam pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ koji će ove godine biti održan osmi put.

Sve u svemu dječjim susretom „Stjepan Kranjčić“ zapravo se nastoji potaknuti stvaranje ovodobnih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrjednotama.