Nema rekonstrukcije Vlade – ‘Interesne skupine žele destabilizaciju, baš kad se donosi akcijski plan reformi’

Akademija Art

Stižu reakcije na izjavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji kaže kako je razgovarao s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom o mogućem preslagivanju vladajuće većine u Saboru bez Mosta

petrov

‘Radi se o čistim pokušajima destabilizacije Vlade i to u vrijeme kad Vlada iznosi akcijski plan reformi’, izjavio je potpredsjednik Vlade Božo Petrov. Uvjeren je da se ‘mnogo toga vrti oko Ine’, a zanima ga ‘kojim interesnim grupacijama ne odgovaraju promjene i funkcionalno sudstvo’. ‘Nismo kočničari, ali zakočit ćemo rasprodaju nacionalnih interesa’, poručio je te čestitao ‘onima koji bi išli na preslagivanje vlasti s onima koji su zbog sumnji za krivična djela bili i u pritvoru’. ‘Zanima me tko će biti odgovoran ako rejting završi kao onaj Grčke. Tko će za to preuzeti odgovornost?’, zaključio je Petrov.

Milan Bandić nije danas želio konkretno odgovoriti na pitanje je li s potpredsjednikom Vlade Karamarkom razgovarao o potencijalnom preslagivanju Vlade. ‘Strpite se. Ljudima treba minimalno šest mjeseci da pokažu rezultat. Ako do toga ne dođe, onda ćemo sjesti i Stranka rada i solidarnosti prva će se i najkonkretnije odrediti prema tom pitanju’, rekao je Bandić te dodao kako je ‘poslije sve moguće’. Najavio je kako očekuje za mjesec dana sastanak s predstavnicima Vlade o pojektima važnim kako za Zagreb tako i za Hrvatsku.

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević (HDZ) poručio je kako je suradnje između Domoljubne koalicije i Mosta dobra, da Vlada ide u dobrom smjeru pa je siguran da će ta koalicija svakim danom biti sve jača. Mi gradimo mostove, mi ne rušimo mostove. Naravno da ne možemo svi o svemu jednako misliti, međutim, o svim se važnim temama dogovaramo, surađujemo. Vlada ide u dobrom smjeru i ja sam siguran da će ta koalicija svaki dan biti sve jača, a ne slabija, odgovorio je Kuščević na upit o špekulacijama da će HDZ “izgurati” Most iz saborske većine.

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić poručio je kako očekuje vruće političko ljeto. ‘Dovršeni unutarstranački izbori u većini parlamentarnih stranaka. U ovom izbornom ciklusu svjedočili smo mnogim presedanima na hrvatskoj političkoj sceni, imali smo pojavu tzv. trećih opcija, dugo vremena sastavljali smo Vladu i mislim da nam još takvih inovacija neće nedostajati”, rekao je Sinčić na konferenciji za novinare.

Podsjetimo, HDZ-ova Josipa Rimac, upitana vjeruje li u rekonstrukciju Vlade nakon Sabora stranke, 28. svibnja, jučer je izjavila: ‘Uvijek smo spremni zamijeniti igrača koji ne daje najbolji rezultat, a to ne znači i da hoćemo’. I glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić je kazao kako ‘je narodu već dosta’ te da će stranačka tijela odlučiti – ‘ako je potrebno da se ide drugim smjerom’.

Nacionalni program reformi idući bi se tjedan trebao naći na Vladi, a zatim i pred EU. Riječ je o dokumentu na temelju kojeg EK izdaje preporuku za svaku pojedinu zemlju. U dosadašnjem razdoblju Vlada se uglavnom bavila sama sobom, sukobima između partnera u Vlade, a Tomislav Karamarko imao je i pune ruke posla oko izbora u stranci. No Vlada više nema vremena s obzirom da će uskoro rezultate svojeg rada morati predočiti i EK. Reforme koje su u Vladi predstavljene predstavnicima poslodavaca i sindikata odnose se na reformu zdravstvenog sustava, mirovinski sustav, usklađivanje obrazovanja sa tržištem rada, uređenje zemljišnjih knjiga te poboljšanje učinkovitosti javne uprave. HRT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Nizzolo slavio u prvoj etapi Tour of Croatia

Talijan Giacomo Nizzolo (Trek) pobjednik je prve etape drugog izdanja biciklističke utrke Tour of Croatia vožene od Osijeka do Varaždina u dužini od 235 kilometara U završnom sprintu u centru Varaždina Nizzolo […]
PXL 1