Sedmi VAFI u šest dana – dvije sekcije i dvije radionice, 80 gostiju i 871 film

VAFI presica 4

Sedmi Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin (VAFI) zanimljiviji no ikad – u znaku zemlje partnera Izraela – održat će se od 19. do 24. travnja u Varaždinu

VAFI presica 4

Donosi svake godine sve više profesionalnih animiranih filmova u sekciji SENIOR (ove godine čak 566, s jakom tendencijom rasta od 2014. godine, kada je sekcija uvedena) i konstantno jaki odaziv u sekciji JUNIOR (ove godine je prijavljeno 305 filmova). No, VAFI ima i odgojnu komponentu koju su prepoznali UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske koji dodjeljuju Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava i natjecateljski karakter u sekcije filmova koje su radila djeca.

Osim koncentracije filmskih događaja u varaždinskom kinu Galerija, 7. VAFI donosi i dvije radionice – pikselacije i produkcije zvuka koje će se odvijati u uredu organizatora, Filmsko-kreativnog studija VANIMA, ali i nekoliko popratih događaja, a dovodi i goste iz cijelog svijeta upravo u Varaždin, koji na šest dana postaje centar svijeta (animacije).

Službeno otvaranje VAFI-ja je u četvrtak, 21. travnja s početkom u 18.30 sati u kinu Galerija.

Ponovimo pravila

Animatori iz cijelog svijeta prijavljuju se tijekom cijele godine slanjem filma i ispunjavanjem prateće prijavnice dostupne na službenoj internetskoj stranici www.vafi.hr. Ove godine rok prijave bio je 20. siječnja i to za konkurenciju u obje sekcije – JUNIOR, u koju spadaju filmovi nastali OD djece i mladih (do 18 godina) i SENIOR, u koju spadaju filmovi ZA djecu i mlade do 18 godina, a koji su snimili odrasli, odnosno profesionalci.
Svaka sekcija ima tri kategorije, s obzirom na dob autora, tj. gledatelja. MINI je kategorija za djecu do 10 godina, MIDI za djecu od 11 do 14 godina, a MAXI za mlade od 15 do 18 godina.

Organizator, u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu RH i UNICEF-om Hrvatske, od 2012. godine dodjeljuje i PLAVI VAFI za film koji najviše dodjeljuje dječja prava u kategoriji JUNIOR. U ime tih institucija na 7. VAFI festivalu, o „zlatu“ i četiri „srebrne medalje“ u toj kategoriji odlučit će Gorana Dojčinović i Maja Flego.

Konkurencija filmova na 7. VAFI festivalu

Na 7. VAFI pristiglo je 305 filmova iz 52 zemlje u sekciji JUNIOR, a Maša Udovičić, producentica i predsjednica ASIFA Hrvatske i Petra Zlonoga, animatorica, odabrale su 35 MINI, 50 MIDI i 43 MAXI filmova. Što je 128 filmova ili 360 minuta. U sekciji SENIOR pristiglo je 566 filmova iz 68 zemalja, a selektorice Dubravka Kalinić Lebinec, osnivačica VANIME i dugogodišnja promicateljica važnosti medijske kulture i Sandra Malenica, programska direktorica VAFI-ja odlučile su da će na 7. VAFI-ju biti prikazano 97 filmova. U kategoriji filmova za djecu do 10 godina MINI 27 filmova, u kategoriji MIDI za djecu od 11 do 14 godina 32 filma, a u kategoriji MAXI – da mlade od 15 godina 38 filmova. Žiri za SENIOR su članovi VANIME, dok filmove djece i mladih ocjenjuje internacionalni žiri odraslih. Službene projekcije će biti u kinu Galerija.

– Iznimno smo ponosni na program ovogodišnjeg festivala, koji publici nudi kvalitetan sadržaj – 225 vrsnih filmskih uradaka od kojih će oni u sekciji SENIOR biti prikazivani prva tri dana i oni u sekciji JUNIOR zadnja tri dana. Naš primarni cilj je pokazati da je animacija umjetnička i kreativna forma i sretni smo da imamo istomišljenike diljem svijeta, ali i podršku u lokalnoj zajednici. No, bit će tu i drugih kvalitetnih edukativnih i kulturnih sadržaja, također atraktivnih publici – naglasila je Sandra Malenica, programska direktorica festivala, u sklopu predstavljanja programa na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici.

vafi 7 raspored

U fokusu predstavljanje Izraela i internacionalno druženje

Na 7. VAFI stiže više od 80 gostiju (iz Ukrajine, Moldavije, Turske, Španjolske, Litve, Srbije, Slovenije, Kine, Izraela itd.). Najviše gostiju dolazi upravo iz Izraela s obzirom da je partner 7. VAFI-ja Izrael.

– Gosti iz svih krajeva svijeta dolaze nam u velikom broju. Svake godine posjećuju nas animatori iz Hong Konga, naši najvjerniji „fanovi“ – ali naš cilj je uvijek iznova impresionirati sve okupljene gostoljubivošću, organizacijskom razinom i kvalitetom sadržaja u okviru festivala. U realizaciji nam pomažu volonteri, koje ćemo rasporediti po zadacima već ovaj tjedan i zahvaljujemo im na velikom odazivu. Zahvaljujemo i našim pokroviteljima i suorganizatorima, ali i medijskim pokroviteljima na izlaženju ususret. U našim okolnostima, bez pomoći svih vas, ne bismo mogli platiti smještaj našim gostima, kao što je običaj na festivalima i održavati standard na koji su svi navikli – istaknuo je izvršni organizator festivala, Hrvoje Selec.

Gradonačelnik Varaždina, Goran Habuš, pohvalio je upravo organizacijski i umjetnički aspekt VAFI-ja.

– Filmsko-kreativni studio VANIMA svake godine postavlja ljestvicu sve više – stvaralačka energija i kreativnost se osjećaju tijekom cijele godine u djelovanju Udruge i kulminiraju tijekom festivala. Iznimno mi je drago da je VAFI prerastao u respektabilan i pravi internacionalni festival i brand grada Varaždina, treći najvažniji festival u Varaždinu, odmah iza Špancirfesta i Varaždinskih baroknih večeri. Umjetničku vrijednost prepoznali su svi ovi brojni gosti animatori i internacionalna udruženja kojih je festival dio. Grad Varaždin ponosan je pokrovitelj i ovog, sedmog po redu festivala animiranog filma, a sigurno će biti i ubuduće – rekao je Habuš.

Radionice za djecu i ostali ne-filmski događaji

Izraelska animatorica Mizmor Watzman održat će radionicu pikselacije za djecu, a Karina Hananeia i Max Epstein priredit će u sinagogi svojevrsni performans animacije pijeska uživo. U pripremi je i izložba u Galerijskom centru Varaždin pod nazivom “Jeruzalem: dom, misterija i stvarnost” skupine autora: Elizabeta Zaidner, Karina Hananeia, Olga Goltser, Vasyl Sribny i Max Epstein. Jedan od trojice članova žirija za JUNIOR također je iz Izraela – animator, profesor i osnivač Centra animacije u Tel Avivu Tsvika Oren, dok su druge dvije članice belgijska edukatorica Jekina Elfi De Vos i hrvatska animatorica Juliana Kučan. Tsvika Oren pripremio je i selekciju suvremene izraelske animacije – animiranih filmova nastalih u proteklih 12 godina koje ćemo osim na otvaranju, vidjeti u još dva bloka po sat vremena.

Od utorka, 19. travnja, do četvrtka, 21. travnja, od 15 do 18 sati u uredu VANIME, na adresi Augusta Šenoe 12 u Varaždinu održat će se trodnevna radionica pikselacije za djecu od 10 do 14 godina. Radionicu vodi Mizmor Watzman iz Izraela, a posebna tehnika stop animacije – animacije ljudskih tijela bit će snimana s iPadima.

Drugu, jednodnevnu radionicu produkcije zvuka za animirani film održat će Nikola Janković iz Media Education Centra za djecu iz Srbije. Polaznici – djeca od 9 do 15 godina – moći će učiti kako nastaje zvuk za animirane filmove u subotu, 23. travnja, od 10 do 12 sati, također u uredu VANIME, na adresi Augusta Šenoe 12. Uz radionicu zvuka za djecu, Nikola Janković održat će i prezentaciju za sve goste i zainteresirane u palači Herzer.

Na VAFI-ju će se ove godine predstaviti i gosti i njihovi festivali. Naime, VAFI je član Youth Cinema Networka koji okuplja festivale i filmske družine iz cijelog svijeta, a uz VAFI članovi mreže iz Hrvatske su DUFF iz Dubrovnika i Four River Film Festival iz Karlovca.

Sudjelovanje na radionicama, kao i svi ostali sadržaji za publiku na VAFI-ju su besplatni.

Opće informacije o festivalu

Više informacija o festivalu moguće je pronaći na web stranici: www.vafi.hr.

VAFI se ove godine održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Varaždina, Varaždinske županije i Turističke zajednice Grada Varaždina, a ASIFA Hrvatske, Hrvatski filmski savez i Koncertni ured Varaždin su suorganizatori.