Sedmi VAFI u šest dana – dvije sekcije i dvije radionice, 80 gostiju i 871 film

Akademija Art

Sedmi Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin (VAFI) zanimljiviji no ikad – u znaku zemlje partnera Izraela – održat će se od 19. do 24. travnja u Varaždinu

VAFI presica 4

Donosi svake godine sve više profesionalnih animiranih filmova u sekciji SENIOR (ove godine čak 566, s jakom tendencijom rasta od 2014. godine, kada je sekcija uvedena) i konstantno jaki odaziv u sekciji JUNIOR (ove godine je prijavljeno 305 filmova). No, VAFI ima i odgojnu komponentu koju su prepoznali UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske koji dodjeljuju Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava i natjecateljski karakter u sekcije filmova koje su radila djeca.

Osim koncentracije filmskih događaja u varaždinskom kinu Galerija, 7. VAFI donosi i dvije radionice – pikselacije i produkcije zvuka koje će se odvijati u uredu organizatora, Filmsko-kreativnog studija VANIMA, ali i nekoliko popratih događaja, a dovodi i goste iz cijelog svijeta upravo u Varaždin, koji na šest dana postaje centar svijeta (animacije).

Službeno otvaranje VAFI-ja je u četvrtak, 21. travnja s početkom u 18.30 sati u kinu Galerija.

Ponovimo pravila

Animatori iz cijelog svijeta prijavljuju se tijekom cijele godine slanjem filma i ispunjavanjem prateće prijavnice dostupne na službenoj internetskoj stranici www.vafi.hr. Ove godine rok prijave bio je 20. siječnja i to za konkurenciju u obje sekcije – JUNIOR, u koju spadaju filmovi nastali OD djece i mladih (do 18 godina) i SENIOR, u koju spadaju filmovi ZA djecu i mlade do 18 godina, a koji su snimili odrasli, odnosno profesionalci.
Svaka sekcija ima tri kategorije, s obzirom na dob autora, tj. gledatelja. MINI je kategorija za djecu do 10 godina, MIDI za djecu od 11 do 14 godina, a MAXI za mlade od 15 do 18 godina.

Organizator, u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu RH i UNICEF-om Hrvatske, od 2012. godine dodjeljuje i PLAVI VAFI za film koji najviše dodjeljuje dječja prava u kategoriji JUNIOR. U ime tih institucija na 7. VAFI festivalu, o „zlatu“ i četiri „srebrne medalje“ u toj kategoriji odlučit će Gorana Dojčinović i Maja Flego.

Konkurencija filmova na 7. VAFI festivalu

Na 7. VAFI pristiglo je 305 filmova iz 52 zemlje u sekciji JUNIOR, a Maša Udovičić, producentica i predsjednica ASIFA Hrvatske i Petra Zlonoga, animatorica, odabrale su 35 MINI, 50 MIDI i 43 MAXI filmova. Što je 128 filmova ili 360 minuta. U sekciji SENIOR pristiglo je 566 filmova iz 68 zemalja, a selektorice Dubravka Kalinić Lebinec, osnivačica VANIME i dugogodišnja promicateljica važnosti medijske kulture i Sandra Malenica, programska direktorica VAFI-ja odlučile su da će na 7. VAFI-ju biti prikazano 97 filmova. U kategoriji filmova za djecu do 10 godina MINI 27 filmova, u kategoriji MIDI za djecu od 11 do 14 godina 32 filma, a u kategoriji MAXI – da mlade od 15 godina 38 filmova. Žiri za SENIOR su članovi VANIME, dok filmove djece i mladih ocjenjuje internacionalni žiri odraslih. Službene projekcije će biti u kinu Galerija.

– Iznimno smo ponosni na program ovogodišnjeg festivala, koji publici nudi kvalitetan sadržaj – 225 vrsnih filmskih uradaka od kojih će oni u sekciji SENIOR biti prikazivani prva tri dana i oni u sekciji JUNIOR zadnja tri dana. Naš primarni cilj je pokazati da je animacija umjetnička i kreativna forma i sretni smo da imamo istomišljenike diljem svijeta, ali i podršku u lokalnoj zajednici. No, bit će tu i drugih kvalitetnih edukativnih i kulturnih sadržaja, također atraktivnih publici – naglasila je Sandra Malenica, programska direktorica festivala, u sklopu predstavljanja programa na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici.

vafi 7 raspored

U fokusu predstavljanje Izraela i internacionalno druženje

Na 7. VAFI stiže više od 80 gostiju (iz Ukrajine, Moldavije, Turske, Španjolske, Litve, Srbije, Slovenije, Kine, Izraela itd.). Najviše gostiju dolazi upravo iz Izraela s obzirom da je partner 7. VAFI-ja Izrael.

– Gosti iz svih krajeva svijeta dolaze nam u velikom broju. Svake godine posjećuju nas animatori iz Hong Konga, naši najvjerniji „fanovi“ – ali naš cilj je uvijek iznova impresionirati sve okupljene gostoljubivošću, organizacijskom razinom i kvalitetom sadržaja u okviru festivala. U realizaciji nam pomažu volonteri, koje ćemo rasporediti po zadacima već ovaj tjedan i zahvaljujemo im na velikom odazivu. Zahvaljujemo i našim pokroviteljima i suorganizatorima, ali i medijskim pokroviteljima na izlaženju ususret. U našim okolnostima, bez pomoći svih vas, ne bismo mogli platiti smještaj našim gostima, kao što je običaj na festivalima i održavati standard na koji su svi navikli – istaknuo je izvršni organizator festivala, Hrvoje Selec.

Gradonačelnik Varaždina, Goran Habuš, pohvalio je upravo organizacijski i umjetnički aspekt VAFI-ja.

– Filmsko-kreativni studio VANIMA svake godine postavlja ljestvicu sve više – stvaralačka energija i kreativnost se osjećaju tijekom cijele godine u djelovanju Udruge i kulminiraju tijekom festivala. Iznimno mi je drago da je VAFI prerastao u respektabilan i pravi internacionalni festival i brand grada Varaždina, treći najvažniji festival u Varaždinu, odmah iza Špancirfesta i Varaždinskih baroknih večeri. Umjetničku vrijednost prepoznali su svi ovi brojni gosti animatori i internacionalna udruženja kojih je festival dio. Grad Varaždin ponosan je pokrovitelj i ovog, sedmog po redu festivala animiranog filma, a sigurno će biti i ubuduće – rekao je Habuš.

Radionice za djecu i ostali ne-filmski događaji

Izraelska animatorica Mizmor Watzman održat će radionicu pikselacije za djecu, a Karina Hananeia i Max Epstein priredit će u sinagogi svojevrsni performans animacije pijeska uživo. U pripremi je i izložba u Galerijskom centru Varaždin pod nazivom “Jeruzalem: dom, misterija i stvarnost” skupine autora: Elizabeta Zaidner, Karina Hananeia, Olga Goltser, Vasyl Sribny i Max Epstein. Jedan od trojice članova žirija za JUNIOR također je iz Izraela – animator, profesor i osnivač Centra animacije u Tel Avivu Tsvika Oren, dok su druge dvije članice belgijska edukatorica Jekina Elfi De Vos i hrvatska animatorica Juliana Kučan. Tsvika Oren pripremio je i selekciju suvremene izraelske animacije – animiranih filmova nastalih u proteklih 12 godina koje ćemo osim na otvaranju, vidjeti u još dva bloka po sat vremena.

Od utorka, 19. travnja, do četvrtka, 21. travnja, od 15 do 18 sati u uredu VANIME, na adresi Augusta Šenoe 12 u Varaždinu održat će se trodnevna radionica pikselacije za djecu od 10 do 14 godina. Radionicu vodi Mizmor Watzman iz Izraela, a posebna tehnika stop animacije – animacije ljudskih tijela bit će snimana s iPadima.

Drugu, jednodnevnu radionicu produkcije zvuka za animirani film održat će Nikola Janković iz Media Education Centra za djecu iz Srbije. Polaznici – djeca od 9 do 15 godina – moći će učiti kako nastaje zvuk za animirane filmove u subotu, 23. travnja, od 10 do 12 sati, također u uredu VANIME, na adresi Augusta Šenoe 12. Uz radionicu zvuka za djecu, Nikola Janković održat će i prezentaciju za sve goste i zainteresirane u palači Herzer.

Na VAFI-ju će se ove godine predstaviti i gosti i njihovi festivali. Naime, VAFI je član Youth Cinema Networka koji okuplja festivale i filmske družine iz cijelog svijeta, a uz VAFI članovi mreže iz Hrvatske su DUFF iz Dubrovnika i Four River Film Festival iz Karlovca.

Sudjelovanje na radionicama, kao i svi ostali sadržaji za publiku na VAFI-ju su besplatni.

Opće informacije o festivalu

Više informacija o festivalu moguće je pronaći na web stranici: www.vafi.hr.

VAFI se ove godine održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Varaždina, Varaždinske županije i Turističke zajednice Grada Varaždina, a ASIFA Hrvatske, Hrvatski filmski savez i Koncertni ured Varaždin su suorganizatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Počinje gradnja hrvatskog Gardalanda

Bit će to prvi hrvatski zabavni park koji će podsjećati na talijanski Gardaland, odnosno na čuvene tematske parkove u floridskom Orlandu “Mirnovec pirotehnika” odnosno njezina tvrtka “Mirnovec park” u srijedu započinje radove […]
immagineresort