Najveća zbirka Hunderwasserovih radova

Kunst HauscEva Kelety

Bečki Kunst Haus, muzej u vlasništvu Bečkog holdinga, otvoren je 9. travnja 1991. godine te je protekli vikend bogatim rođendanskim programom za djecu i odrasle proslavio 25. obljetnicu svog postojanja.

Muzej koji je dizajnirao svjetski poznati austrijski arhitekt i slikar Friedensreich Hundertwasser, ujedno i tvorac vanjskog izgleda bečke spalionice otpada Spittelau, posjeduje i najveću kolekciju umjetničkih radova ovog svestranog umjetnika koja se može pogledati na prva dva kata muzeja.

Treći i četvrti kat posvećeni su pak fotografiji. Upravo s fokusom na ovaj oblik vizualne umjetnosti ovaj se muzej uspio pozicionirati kao neizbježno mjesto za sve ljubitelje suvremene umjetnosti.

2015. godine muzej se otvaranjem novih izložbenih prostorija i fokusom na ekološke teme uspio novo pozicionirati kao „zeleni muzej“, što je i logičan slijed razvoja ovog jedinstvenog bečkog muzeja, uzme li se u obzir da se i sam Hundertwasser značajno zalagao za zaštitu okoliša.

Bilanca potekla dva i pol stoljeća postojanja ovog „zelenog“ muzeja 90 je međunarodnih fotografskih izložbi – Annie Leibovitz, Elliot Erwitt, René Burri, Man Ray, Henri Cartier-Bresson, Linda McCartney, Joel Meyerowitz i mnoge druge – i preko 3,5 milijuna posjetitelja.

Samo 2015. godine prodano je 148.000 ulaznica, od čega su velik broj posjetitelja bili djeca i mladi.

2016. godine na programu muzeja nalazi se i prva velika austrijska retrospektiva posvećene radovima Magnumova fotografa Martina Parra.

cOstLicht 2016 Cora Pongracz