“Smrt u Sarajevu” na specijalnoj projekciji 35. izdanja IFF-a

Akademija Art

Sedma umjetnost istoka i zapada

Poster filma Smrt u Sarajevu downloaded with 1stBrowserNajveličanstveniji filmski događaj u Turskoj je svakako aktualno, 35. izdanje Istambul Film Festivala što od 7. do 17. travnja predstavlja 221 film. Manifestacija je podijeljena u 25 programa po prijedlogu novog direktora Kerema Ayena

Najznačajnije smotre su međunarodno i nacionalno natjecanje dugovečernjih i dokumentarnih ostvarenja čiji pobjedici dobijaju “Zlatni tulipan”.
Značajan je i program “Ljudska prava na filmu” kao i natjecanje turskih, kratkometražnih djela ustanovljeno ove godine. Eurimages dodaje još jedno priznanje nazvano “Audentia” i posvećeno cinasticama radi njihovog brojnijeg prisustva na poznatim smotrama sedem umjetnosti.

Ove godine svoja ostvarenja prezetira 15 rediteljica među kojima i Lucile Hadžihalilović, Sarajka iz Lyona koja predstavlja svoj drugi jako nagrađivani cjelovečernji film “Evolution”, sniman prošlog ljeta u Španjolskoj. Pobjednica dobija i novčanu podršku od 30.000 eura.

Petnaestak kvalitetnih ostvarenja se natjeće u glavnom programu dugometražnih fikcija, među kojima su Brady Corbet sa filmom “Djetinstvo jednog sefa”, Guillaume Nicoloux koji predstavlja ostvarenje “Kraj”. Među odabranim djelima je i čuvena “Belgica” Felixa Van Groeningena, “Unitet States of Love” Tomasa Wasilewskog,”One Breath” Christiana Zubartha ili tursko ostvarenje sa međunarodnom prođom, nazvano ‘Ember”, reditelja Zekija Demirkubuza.

Specijalne projekcije

Jedanaest filmova se natjece za “Zlatni tulipan” turskog nacionalnog natjecanja, među kojima su cčetiri svjetske pred premijere. Film iz ove selekcije što promovira integracije i međunarodni dijalog, te posjeduje neophodne umjetničke kvalitete, biće nagrađen prizanjem “Cineurope”. Ustaljeni susreti ekonomske prirode i aktualiziranja suvremene filmske industrije pa tražišta, pod nazivom “Sastanci na mostu” će promovirati ostvarenja zemalja u razvoju.

Danis Tanović će biti prisutan na jubilarnom 35 izdanju Istambul Film Festivala, sa najnovijim djelom “Smrt u Sarajevu” što će se predstaviti i u programu “Specijalne projekcije”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

“Opsada” Rémyja Ourdana na kanalu “Arte”

Priča o otporu i izdržljivosti Sarajevo je 1992. godine bilo europski grad poput drugih! Ali početkom travnja ga je opsjela srpska vojska i četiri slijedeće godine stanovnici su živjeli opkoljeni, bombardirani pod […]
Sarajevo durant la guerre Ourdan Chauvel