Preminula Višnja Sever Siglhuber

Akademija Art

U 93. godini preminula je poznata kulturna djelatnica, povjesničarka umjetnosti 

višnjaVišnja Sever Siglhuber rođena je u 1923. godine u Popovači. Iz poznate je obitelji Sever, majke Zorke, slikarice te brižne u čuvanju značajki moslavačke narodne nošnje i oca Josipa Severa, gospodarstvenika i aktivnog člana HSS-a. Obitelj je poslije Drugog svjetskog rata osjetila surovost kažnjavanja političkih neistomišljenika, posebno Višnja višegodišnjim logoraškim životom. Nakon izlaska iz zatvora obitelj se preseljava u Zagreb, a Višnja završava studij na Filozofskom fakultetu, gdje 1965. magistrira na Odsjeku za povijest umjetnosti. Paralelno sa znanstvenim radom, bavi se slikanjem i piše stihove.

Svoje stvaralaštvo najvećim dijelom posvetila je rodnoj Moslavini. Dragocjena je njezina bliska suradnja s kulturnim subjektima zavičaja:Muzejom Moslavine iz Kutine, Ogrankom Matice hrvatske u Kutini i Popovači. Poticateljica je okupljanja sklonih likovnom stvaralaštvu u okviru popovačkog Moslavačkog likovnog kruga. Surađujući s vlastima jedinice lokalne samouprave osobito je sa sestrom Ružicom donacijama zavičajnom zbirkom u središtu Popovače obogatila spomen na bogatu prošlost tog grada i Moslavine.

Oproštaj od Višnje Sever Siglhuber je u četvrtak, 7. travnja, u 13.40 sati na Krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Zagreb Auto Show privukao brojne posjetitelje

Zagreb Auto Show, nakon osam godina stanke, otvoren je na Zagrebačkom velesajmu. Na ovoj priredbi, koja je već prvog dana privukla mnoštvo posjetitelja, očekuje se između 120.000 i 150.000 ljudi. Pod sloganom […]
auto show12