EK odobrila zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla za poljički soparnik

Akademija Art

Komisija je 5. travnja 2016. odobrila uvrštavanje jednog novog proizvoda iz Hrvatske u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP).Riječ je opoljičkom sopraniku

tradicionalna priprema izvornog Poljičkog soparnika

Oznaka će biti dodana na popis više od 1290 već zaštićenih proizvoda. Dodatne informacije: web-stranice o  proizvodima s oznakom kvalitete i baza zaštićenih proizvoda DOOR

“Poljički soparnik”/”Poljički zeljanik”/”Poljički uljenjak”/ svečani je obredni pekarski proizvod s područja svojedobne Poljičke Republike. Priprema se od mekog pšeničnog brašna, blitve, crvenog luka, maslinovog i miješanog (maslinovo i suncokretovo ulje u omjeru 1:1) ulja, češnjaka, soli i vode, razvaljenog tijesta ispunjenog blitvom i crvenim lukom „kapulom“, a peče se u užarenom otvorenom ognjištu „kominu“ u žeravi s lugom (na žaru posut pepelom).

Očekuje se da će ova oznaka doprinijeti očuvanju tradicije pripremanja soparnika baš kao i identitetu i prepoznatljivosti područja iż kojeg potječe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Predsjednik HAZU govorio na proslavi Dana Hrvatske dominikanske provincije

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u ponedjeljak 4. travnja na proslavi Dana Hrvatske dominikanske provincije održanoj u samostanu Kraljice svete Krunice u Zagrebu u sklopu proslave […]
dan provincije