Australija želi da Britanija ostane u Europskoj uniji

Akademija Art

Bivša britanska kolonija Australija želi da Britanija ostane u Europskoj uniji, kazala je australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop nekoliko tjedana uoči britanskog referenduma o ostanku u Uniji

P H201603

Bishop je novinarima u Washington izjavila da je jako Ujedinjeno kraljevstvo kao dio EU u australskom interesu, prenosi Australian Associated Press.

Australska šefica diplomacije taj je stav prenijela i britanskom premijeru Davidu Cameronu s kojim je razgovarala na marginama summita o nuklearnoj sigurnosti.

Britanija ima referendum o članstvu u EU 23. lipnja.

Ulazak Velike Britanije u zajedničko europsko tržište 1973. u Australiji je smatran izdajom jer je prekinuo desetljeća tradicijske suradnje i tarifnih sporazuma između dvaju zemalja. No, sada u Britaniju odlazi tek 2,5 posto australskog izvoza, dok na Kinu otpada čak 31 posto.

Pristaše britanskog izlaska iz Europske unije tvrde da bi “obiteljske veze” s članovima Commonwealtha poput Australije mogle djelomično nadoknaditi gubitak 444 milijuna europskih kupaca. (Hina/Reuters)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Prva HNL - Dinamo pobjegao na plus četiri

U susretu 29. kola Prve HNL Dinamo je stadionu Maksimir pobijedio Osijek 3-0 pobjegavši Rijeci na četiri boda prednosti Dinamo je rutinski stigao do pobjede, a golove za ‘modre’ zabili su Taravel […]
dinamo osijek