Oživljena izložba Aquae Iasae

Akademija Art

OŽIVLJENA IZLOŽBA u Arheološkom muzeju u Zagrebu
Aquae Iasae – nova otkrića iz rimskog razdoblja na području Varaždinskih Toplica

oživljena izložba 1

U nedjelju 3. travnja 2016. – od 10 do 13 sati uz izložbu – Aquae Iasae – nova otkrića iz rimskog razdoblja na području Varaždinskih Toplica, održat će se program „oživljena izložba“ – posjetitelji će moći sudjelovati u radionicama (izrada rimskog nakita, rimskih uljanica), obući se u toge i tunike, igrati rimske igre, ali i isprobati rimsko začinjeno vino.

Svi posjetitelji će moći „prošetati“ rimskim svetištem- pomoću opreme za virtualnu stvarnost (VR naočala) koja omogućuje doživljaj izgleda lokaliteta u rimsko vrijeme. Prezentacija se organizira u suradnji s Legame Studijem, a na temelju 3D modela koje je izradio Studio Kušan.

oživljena izložba 3

Izložba AQUAE IASAE – nova otkrića iz rimskog razdoblja na području Varaždinskih Toplica, u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Na prostoru današnjeg grada Varaždinske Toplice, od 1.do 4. st. nalazilo se rimsko naselje Aquae Iasae, poznato širom Rimskog Carstva po izuzetno ljekovitoj termalnoj vodi. Prirodni izvor termalne ljekovite vode nalazi se u današnjem gradskom parku, a upravo oko tog izvora Rimljani su izgradili javni dio naselja – izrazito kultno-lječilišnoga karaktera. Sustavnim arheološkim istraživanjima, koja na toj lokaciji od 1953. godine provodi Antički odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu, otkriven je kompleks rimske javne arhitekture, u raznim fazama izgradnje od 1. do 4. st. po Kr. Kompleks se sastoji od kupališnog dijela (kupalište i bazilika) te svetišta s hramovima izgrađenog oko prirodnog izvora termalne vode koji su Rimljani „ogradili“ izvorišnim bazenom.

oživljena izložba

Na izložbi je predstavljeno veliko arheološko otkriće odnosno rezultati najnovijih istraživanja na prostoru oko prirodnog izvora termalne vode u gradskom parku u Varaždinskim Toplicama. U istraživanjima od 2011. do 2015. godine pronađeni su brojni natpisi, skulpture i reljefi te 17000 rimskih kovanica koji su od 1.do 4.st. ubacivani u „sveti izvor“. Osim kamenih spomenika predstavljen je i ostali arheološki materijal (keramika, staklo, metal), ali i 3D rekonstrukcije izgleda kompleksa u raznim fazama. Među novim nalazima posebno se ističu skulpture Apolona i Dijane te reljef s prikazom božanstava zdravlja (Eskulapa i Salus) koji predstavljaju izuzetna umjetnička djela nastala u 3. stoljeću.

oživljena izložba 2

oživljena izložba 4 oživljena izložba 5

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

HAZU povodom smrti H.D. Genschera

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izrazila je sućut njemačkom veleposlanstvu u Zagrebu povodom smrti bivšeg njemačkog ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera „Hans Dietrich Genscher bio je veliki prijatelj Hrvatske, značajan za  […]
hans dietrich genscher