Prince Charles i vojvotkinja Camilla stižu u Hrvatsku

GettyImages 5ii

Chris Jackson / Getty Images

Posjet princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla Hrvatskoj, premda ne nosi političku dimenziju već je usredotočen na jačanje povezanosti dviju zemalja i njihovih građana, izaziva veliki interes o čemu svjedoči vrlo sadržajan i raznolik dvodnevni program koji im je pripremljen i veliki broj akreditiranih novinara koji će ih pratiti

GettyImages 5ii

Princ (67) i vojvotkinja (68) borave u Hrvatskoj u ponedjeljak i utorak, u okviru turneje po regiji koja će od 14. do 19. ožujka uključiti i Srbiju, Crnu Goru i Kosovo. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović domaćin je njihova posjeta Hrvatskoj.

Princ od Walesa posjetio je regiju dosad osam puta. Njemu je ovo peti, a vojvotkinji prvi dolazak u Hrvatsku.
“Ovo je važan posjet za nas. Cilj mu je jačanje odnosa između Hrvatske i Velike Britanije, ali ne samo političkih nego i odnosa među građanima”, rekao je novinarima otpravnik poslova britanskog veleposlanstva Ian Cliff.

On je, kao i savjetnik predsjednice Mate Granić, objasnio da princ i vojvotkinja nisu politički predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva pa tako ni njihov posjet nije fokusiran na vruća politička pitanja – kao što je trenutno hoće li Britanija ostati u EU-u – već na pitanja koja su u domeni njihova interesa.

Princ tako primjerice već godinama podupire međuvjerski dijalog i veće razumijevanje među vjerama, zalaže se za obrazovanje mladih, održivi razvoj i očuvanje prirodnog okoliša te odgovorno poslovanje.

Vojvotkinja pokušava podići svijest o seksualnom nasilju i poduprijeti žrtve silovanja, zalaže se za što veću pismenost, a također podupire kampanje za borbu protiv osteoporoze.

Pokroviteljica je i nekoliko zaklada koje se bave konjima.

Oboje podupiru lokalnu proizvodnju hrane i zalažu se za zdravu prehranu. Charles je pokrovitelj ili predsjednik ukupno 420 humanitarnih organizacija i zaklada, a vojvotkinja devedesetak. HINA