Skip to content

George Clooney kao Nikola Tesla u filmu Brada Birda

Još uvijek se ne znaju detalji o snimanju filma, ni to hoće li možda neki kadrovi biti snimljeni u Lici gdje se nalazi rodna kuća znanstvenika koji – zanimljivo – nikada nije zasnovao vlastitu obitelj, a umro je u New Yorku 7. siječnja 1943. godine. Rođen je u Smiljanu, 10. srpnja 1856., no veći dio života proveo je u SAD

309

Odnedavno “prstenovan”, no ne manje poželjan, glumac za kojim uzdišu žene diljem svijeta – George Clooney – oživjet će lik znanstvenika podrijetlom iz naših krajeva. Clooney bi, izvještava Portal io9.com, trebao dobiti glavnu ulogu u filmu o životu genijalnog izumitelja i fizičara Nikole Tesle. Film, koji bi trebao nositi naziv “Tesla”, trebao bi okupiti glumce na početku snimanja ovih dana, a režirat će ga američki redatelj Brad Bird, isti onaj koji se proslavio “Nemogućom misijom”.

Svojevremeno je čak Bird najavio kako nakon posljednjeg nastavka serijala “Nemoguća misija”, planira snimiti film o legendarnom znanstveniku, Nikoli Tesli. Film je navodno, piše, Hollywood Reporter, probno sniman pod kodnim imenom “1952” te se ne zna hoće li se zaista zvati Tesla.

Od Smiljana do New Yorka

Još uvijek se ne znaju detalji o snimanju filma, ni to hoće li možda neki kadrovi biti snimljeni u Lici gdje se nalazi rodna kuća znanstvenika koji – zanimljivo – nikada nije zasnovao vlastitu obitelj, a umro je u New Yorku 7. siječnja 1943. godine. Rođen je u Smiljanu, 10. srpnja 1856., no veći dio života proveo je u SAD. Školovao se u Gospiću, Rakovcu kraj Karlovca te na Visokoj tehničkoj školi u Grazu. Radio je u Središnjem telegrafskom uredu u Budimpešti, a potom u Telefonskoj centrali, u kojoj je izveo niz tehničkih poboljšanja. U jesen 1882. zaposlio se u Parizu u Edisonovoj telefonskoj podružnici. U SAD je otišao 6. lipnja 1884. i postao američki državljanin. U New York je stigao s četiri centa u džepu, nekoliko pjesama, proračunima za leteći stroj i preporukom Edisonova suradnika.

Clooneyju se zapalio ‘Tesla’

Inače, zanimljiva je i poveznica koju George Clooney ima s Teslom. Naime, on je vlasnik jednog od prvih automobila iz tvrtke Tesla Motors Inc, i to upravo one prve linije koja je zbog neutvrđenih razloga zabilježila najviše kvarova i požara.

– Imao sam “Teslu” – izjavio je svojevremeno Clooney. – Bio sam oduševljen. Mislim da sam bio među prvih pet kupaca, no kada su počeli problemi i automobil se zapalio rekao sam im: “Gledajte, dečki, zašto uvijek ja ostajem na cesti? Učinite nešto!”

Slavni glumac kasnije je darovao skupocjeni automobil na dobrotvornoj aukciji, a početna cijena bila je 99 dolara. Unatoč činjenici da je nesreća prošla bez ozljeda, naslovi o požarima bili su loše vijesti za tvrtku čije su dionice rasle i do šest puta u prvih devet mjeseci prije nego što je prvi požar dogodio. Inače, Clooney ne prestaje plijeniti pažnju ženske publike ni nakon što je u rujnu 2014. godine u Veneciji pred 90 uzvanika izmijenio bračne zavjete s britanskom odvjetnicom libanonskih korijena Amal Alamuddin. U luksuznom Aman Canal Grande hotelu na intimnoj ceremoniji izmjene zavjeta bili su Clooneyjevi najbliži prijatelji glumci Matt Damon, Emily Blunt, Bill Murray, glazbenik Bono Vox te mnogi drugi… Clooney je 20-ak godina momačkog života i kratkotrajnih veza zamijenio željom za obitelji, no 36-godišnja Amal ne žuri s potomstvom. Navodno želi pričekati barem prvu bračnu obljetnicu. Neki izvori govore da su se oko toga čak i sukobili te da je to uzrok prve bračne krize. vecernji.hr