Labinska republika sinonim je borbe za socijalnu pravdu i otpor totalitarizmu

Akademija Art

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 95. obljetnice „Labinske republike“

DSC 5048

Tom prilikom kazala je kako događaji koje povijest obuhvaća nazivom „Labinska republika“ imaju vrlo veliko značenje, ne samo za socijalnu i političku povijest Istre nego i cijele Hrvatske.

Predsjednica Republike u svom je obraćanju kazala kako su se uspostavom radničke samouprave i vlasti nad labinskim rudnicima 1921. istarski radnici i težaci suprotstavili nasilnom i okupacijskom fašizmu, prvom totalitarizmu 20. stoljeća. „Labinska republika“ postala je stoga sinonim borbe za socijalnu pravdu i otpor totalitarizmu, s pravom stekavši naslov prvog organiziranog antifašističkog otpora u svijetu, kazala je Predsjednica.

Nadalje, naglasila je kako su svoj doprinos ovome narodnome pokretu, izrazu zavičajne i nacionalne samosvijesti istarskih Hrvata, dali i brojni domoljubi Talijani i pripadnici drugih nacionalnih manjina. „Ta baština zajedničke borbe za slobodu i danas je jedan od razloga što prava nacionalnih manjina štitimo najvišim ustavnim standardima“, kazala je Predsjednica.

Izrazivši zadovoljstvo što se ova povijesna baština stavlja u funkciju turističkog razvoja Labinštine, Predsjednica je istaknula kako će projekt obnove istarskih rudnika imati, osim turističkog, i edukativno značenje, posebice za djecu i mlade.

„Prošlost, ukoliko joj ispravno pristupamo, uvijek može biti nadahnuće za izgradnju bolje budućnosti. A taj cilj pretpostavlja rješavanje nekoliko važnih zadaća: omogućiti više investicija i brže zapošljavanje, osigurati ravnomjeran razvoj svih hrvatskih krajeva, promicati pravnu i očuvati nacionalnu sigurnost te potaknuti demografsku obnovu. Sve resurse i potencijale treba staviti u funkciju razvoja, svaku kunu i euro investirati u projekte koji će donijeti radna mjesta“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Na kraju obraćanja, Predsjednica je istaknula kako se svi zajedno moramo zauzimati za što bolje iskorištavanje naših komparativnih prednosti, otvaranje prostora kreativnosti, inovacijama i poduzetništvu, ali tako da sačuvamo svoju duhovnu i materijalnu baštinu. „A, prvi uvjet tom uspjehu je ambicija, optimizam, samopouzdanje, liderstvo i zajedništvo“, kazala je. predsjednica.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Potres magnitude 7,9 potresao Sumatru

Potres magnitude 7,9 zabilježen u podmorju uzdrmao je u srijedu otok Sumatru, nakon čega je Indonezija izdala upozorenje na tsunami Epicentar potresabio je na dubini od 10 kilometara i 808 kilometara jugozapadno […]
85402