Skip to content

Kako napraviti svoj parfem

Sjećate li se možda bakinih parfema koje je sama radila? Tisućljećima se ljepši spol volio krasiti ugodnim mirisima kako bi bile zavodljive. I naše bake su voljele stavljati malo parfema iza uha i na zglobove ruku. Priroda nam je dala široku mirisnu kompoziciju koju samo trebamo iskoristiti u obliku cvjetova, raznih plovova i začina

Shideido Fragranza

Volite li čiste mirise bit ćete oduševljeni mirisnom vodicom od vanilije. Za izradu vam je potrebno dva štapića vanilije, 80 ml 50 posto alkohola i jedna četvrtina destilirane vode. Štapiće od vanilije lagano zarežite i prelijte alkoholom u zaobljenoj posudi. Zatvorite i ostavite da odstoji tri dana na tamnom mjestu. Nakon toga izvadite štapiće i dodajte vodu. Jednostavno, zar ne?

Eu de Cologne je izvrsna toaletna vodica koja će vas osvježiti u vrućim ljetnim mjesecima. Nekada je bila sastavni dio svakog stolića.

Za izradu ove toaletne vodice potrebno vam je 300 ml votke, 12 kapi limunovog ulja, 12 kapi bergamijina ulja, 10 kapi igličina ulja, 10 kapi narančina ulja, 8 kapi ružmarinova ulja i 80 ml destilirane vode.

S eteričnim uljima lijepo pomiješajte votku, presipajte u bocu i dobro protresite. Nakon toga zatvorite bocu i pustite da odstoji dva dana. Nakon dva dana dodajte vodu, ponovo protresite i pustite da dobro zatvoreno odstoji cijeli tjedan. Na kraju procijedite tekućinu i ponovo prelijte u bocu i vaša toaletna voda je spremna za korištenje.

Engleskim cvjetnim parfemom su engleske dame viktorijanskog doba rado mirisale. Ovaj parfem se i danas koristi, a i sama priprema ne predstavlja veliki problem, pa zašto ga ne biste isprobali.

Potrebno vam je 20 ml ulja od ljubičica, 10 ml zumbulova ulja, 20 ml ružina ulja, 5 ml ulja od narančinih cvjetova, 2 ml bergamijina ulja i nekoliko kapi 90 posto alkohola.

Sva ulja pomiješajte s 10 kapi alkohola i stavite u tamnu bočicu. Dobro protresite pa isprobajte kako vam se sviđa miris. Ako bude potrebe dodajte još alkohola, ali kap po kap. Kada dobijete željenu notu mirisa, ostavite da stoji minimalno dva tjedna prije nego otvorite bočicu. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu. savjetnica.com

perfume image