Skip to content

Francuska pregazila Hrvatsku 32:24

Hrvatski rukometaši su nakon sjajnih pobjeda nad Islandom i Makedonijom doživjeli potop protiv starih rivala Francuza, europski, svjetski i olimpijski prvaci pobijedili su nas s 32:24

71d53992a802b4

Kao i toliko puta do sada, protiv Francuza nije se moglo, francuski igrači potvrdili su da su bauk našim rukometašima. Rukometni je klasik, nažalost, završio na klasičan način, novim porazom naših protiv jedine momčadi na svijetu s kojom imaju negativan međusobni omjer u zadnja dva desetljeća otkad hrvatski rukomet nastupa samostalno.

U utakmici 2. kola drugog kruga EP-a u Krakowu igrači Claudea Oneste nadvisili su izabranike Željka Babića uvjerljivim rezultom…. te im nisu ostavili niti teoretske i minimalne izglede za plasman u polufinale turnira. To znači da će naši igrači u travnju morati na olimpijske kvalifikacije da bi se plasirali među 12 izabranih momčadi koje će nastupiti na olimpijskom turniru u Rio de Janeiru.

Bez obzira na novi poraz, nije to tragedija hrvatskog rukometa jer nije sramota izgubiti od momčadi koja je aktualni europski, olimpijski i svjetski prvak. Ne treba sumnjati da su igrači Željka Babića željeli igrati svim srcem, no opet su imali očajan dan kao protiv Norveške kad im je malo toga polazilo za rukom, te boljima od sebe uopće nisu pružili dostojan otpor.

Počelo je odmah tvrdo kao i uvijek u utakmicama ovih dvaju suparnika, naši u obrani na rubu incidenta, Francuzi sa “štemerima” Karabatićima i isturenim Sorhaindoom. Na početku se činilo da će to biti igra snage i živaca, borba za svaku loptu do zadnjeg atoma snage, nažalost, nije bilo tako. Babić je u dosadašnjim utakmicama uspio poprilično poštedjeti Duvnjaka te je ovaj s Francuzima dobio rolu i u napadu i u obrani, ali ni to nije pomoglo. Francuzi su prvi nakon desetak minuta rovovske borbe prvi došli do dva pogotka razlike (5-3 i 6-4), ali i sami zatim primili dva pogotka u nizu za novi egal. U tom je dijelu posebno iskočio Ivan Slišković s tri dalekometna pogotka. Nažalost, bio je to najbolji period igre u prvom poluvremenu.

Nakon što je isključenje zaradio Šebetić, Francuzi su zabili tri ekspresna gola, Babić je morao zamijeniti Alilovića koji nije skinuo niti jedan udarac, i počeo je novi lov naših na suparničku prednost. Dakako, igra Babićevih igrača nije bila ni približno lepršava kao u zadnje dvije utakmice, majstori Francuzi igrali su pokretnu obranu i kidali svaku vezu među našim igračima u napadu. Neka 3-2-1, na trenutke “divlja” 3-3 obrana omogućila je Francuzima nekoliko laganih pogodaka, pomogao je i “prokleti” Thierry Omeyer s nekoliko obrana. S druge strane, ni Stevanović se nije istaknuo na vratima te je rezultat uoči odlaska na odmor povećan na velikih šest (16-10)

S jednom obranom vratara u 30 minuta bolje se nije niti moglo očekivati. Nažalost, početak drugog dijela donio je još puno goru sliku, Francuzi su se odvojili na deset razlike, ali Babićeva reakcija s time-outom nije pomogla, utakmica je u samo nekoliko minuta drugog dijela riješena. Ostatak večeri bio je tek puko odbrojavanje do kraja utakmice, za naše i borba da ne dožive teški debakl. Nažalost, završilo je najgorim porazom u 25 godina dugoj povijesti odigravanja susreta ovih dvaju suparnika. Dosad je najgori poraz bio onaj 23-29 iz polufinala EP-a u Švicarskoj 2006…

“Alfa i omega” hrvatskog rukometa Zoran Gobac ispao je mizeran prorok. Dolazeći na utakmicu ušao je kroz novinarske prostore i bio je optimist:

– Dobijamo, siguran sam! Pobijedit ćemo sa četiri razlike!

Nije Gobac pogodio, nisu ni naši igrači koji će se morati zadovoljiti eventualnom borbom za peto mjesto, a prije toga će igrati posljednju utakmicu u skupini s domaćinom Poljskom…

U posljednjoj utakmici u skupini, Hrvatska će u srijedu, 27. siječnja (20.30 sati), igrati protiv domaćina EP-a Poljske.

Rezultati:

HRVATSKA – Francuska 24-32 (10-16)

Poljska – Norveška (20.30)

Ljestvica:

1. Francuska 4 3 0 1 121-102 6

2. Poljska 2 2 0 0 55-48 4

3. Norveška 2 2 0 0 63-58 4

4. HRVATSKA 4 3 0 2 116-111 4

5. Makedonija 3 0 0 3 70-88 0

6. Bjelorusija 3 0 0 3 71-90 0

jutarnji.hr