43. godina Zimske likovne kolonije – ZILIK

Pozivnica ZILIK 2016

Od 25. – 29. siječnja 2016. godine u Karlovcu će se održati 43. Zimska likovna kolonija poznatija kao ZILIK u organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor (prije Dom za djecu Vladimir Nazor Karlovac) i u suradnji s brojnim hrvatskim likovnim umjetnicima

Pozivnica ZILIK 2016

Ovogodišnji ZILIK 43. godinu za redom okuplja ugledne hrvatske likovnjake i dovodi ih na kreativne radionice za djecu osnovnih i srednjih škola, te štićenike domova iz svih dijelova Hrvatske

Ova kulturna manifestacija koju je karlovački dječji dom pokrenuo davne 1974. godine kako bi djeci približio umjetnost i kako bi ih potaknuli na kreativno izražavanje, ubrzo je prerasla okvire doma i postala značajan kulturni događaj. Gotovo da i nema velikih imena hrvatskog slikarstva koji svoje mjesto u proteklih 42 godine nisu pronašli upravo na ZILIK-u.

Ovogodišnja kolonija bit će otvorena 25. siječnja u 19.30 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom svečanim otvaranjem izložbe poznatog hrvatskog slikara Ljubomira Stahova. Svakog dana u Centru za pružanje usluga Vladimir Nazor održavat će se kreativne likovne radionice za djecu i mlade pod vodstvom likovnih umjetnika Gordane Bakić Vlahov, Ide Blažičko, Duje Medića, Nine Iris Bešlić i Tatjane Politeo. Njima će se pridružiti i brojni drugi umjetnici likovnjaci.

Sa zadovoljstvom i veseljem nastavljamo tradiciju ZILIK-a i ove godine. 43. ZILIK je pred nama, te će ova jedinstvena manifestacija opet razveseliti djecu i sve ljude dobre volje. Hvala našim prijateljima koji izravno i neizravno žive ZILIK.

Zimska likovna kolonija završava 29. siječnja otvorenjem izložbe radova nastalih na 43. ZILIK-u.

V.d. ravnatelja:
Zvonimir Tonšetić, prof. defektolog

PONEDJELJAK – GORDANA BAKIĆ VLAHOV

Prva radionica od 10-12h: Krošnja je drvo je korijen
Voditeljica: Gordana Bakić Vlahov, akademska slikarica

Opis radionice: Krošnja je drvo je korijen
Radionica bi se sastojala od kratke uvodne priče koja bi potaknula imaginaciju i kratkog upoznavanja s materijalima za rad.
Cilj ove radionice je da sudionici linijski, koristeći najraznolikije vrste linija, opišu stablo sa svim elementima (krošnja, deblo i korijen), kao jedinstveni organizam.

Uzrast djece: radionica je namijenjena djeci u dobi od 9-11 godina

Druga radionica od 15-17h: Čudesan stroj

Opis radionice: Čudesan stroj
Radionica bi se sastojala od kratke prezentacije materijala za rad i uvodne priče o strojevima (automobili, satovi, roboti…) te njihovoj primjeni.
Cilj ove radionice je da sudionici kroz imaginaciju istražuju razne strukture linija i ploha te mogućnosti toka linija.

Uzrast djece: radionica je namijenjena djeci u dobi od 10-12 godina

ŽIVOTOPIS – GORDANA BAKIĆ VLAHOV:
Rođena 1972.godine u Zagrebu. Završila Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, 1990.godine. Iste godine upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, studij Likovne kulture na Nastavničkom odsjeku. Diplomirala u klasi prof. Zlatka Kesera, 2001. godine.
Članica je HDLU-a od 1996. godine. Od 2004.- 2012. godine zaposlena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na oslikavanju scenografija (kazališna slikarica). 2011.godine magistrirala na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani, smjer slikarstvo, u klasi prof. Bojana Gorenca
Od 2012. godine predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u umjetničko-nastavnom zvanju docentice.

UTORAK – IDA BLAŽIČKO

Radionica: Mogućnosti prostora
Voditeljica: Ida Blažičko, dr.art

Opis radionice: Mogućnosti prostora
Na radionici ćemo osmišljavati umjetničke intervencije u postojećem ili imaginarnom javnom prostoru s ciljem oplemenjivanja životnog okruženja. Polaznici će biti podijeljeni u grupe, a svaka grupa će izraditi prostornu maketu i umjetnički rad.
Cilj radionice je razmjena znanja, poticanje znatiželje, kritičko razmišljanje, zajedničko učenje i sudjelovanje u projektu.

ŽIVOTOPIS – IDA BLAŽIČKO:
Ida Blažičko (Zagreb, 1985.) diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine, u klasi prof. Stjepana Gračana. Tijekom studija boravila je na Indiana University of Pennsylvania, SAD, gdje je pohađala kiparstvo u klasi prof. dr. Jamesa Nestora i grafiku u klasi prof. Patricie Villalobos Echeverríe. Na Kineskoj umjetničkoj akademiji u Hangzhouu doktorirala je 2012. godine s disertacijom na temu Sustainable Public Art: Recreating Urban Environment. Od 2010. do 2013. godine predavala je na Kineskoj umjetničkoj akademiji na Odjelu umjetnosti u javnom prostoru. Trenutno završava doktorski umjetnički studij kiparstva pri ALU pod mentorstvom red. prof. art. Slavomira Drinkovića i red. prof. dr. sc. Vere Turković. Autorica je skulptura Vjetar (Shanghai, 2011.) i Vjetar II (Hangzhou, 2012.) trajno postavljenih u javnom prostoru te ambijentalne instalacije Topologija beskraja (2015.) izložene u dvorani sakralne umjetnosti Stalnog postava Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Dobitnica je Nagrade ALU za diplomski rad (2007.) i Nagrade Kineske umjetničke akademije za doktorski likovni rad i disertaciju (2012.). Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

SRIJEDA – DUJE MEDIĆ

Radionica: crtež
Voditeljica: Duje Medić, akademski slikar-grafičar

Opis radionice: Crtež
Na radionici bih napravio nekoliko velikih grupnih crteža s ugljenom u kombinaciji s temperom. Ovisno o broju djece možemo napraviti par grupa, a svaka grupa će napraviti jedan veliki crtež. Tema će biti vezana uz grad Karlovac.

Uzrast djece: mogu biti različitih godina, grupe i zadaci se prilagođavaju uzrastu

ŽIVOTOPIS – DUJE MEDIĆ:
Duje Medić rođen je 28. ožujka 1986. go¬dine u Makarskoj. 2010. godine diplomirao je na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Nevenke Arbanas. Član je HDLU-a, HULU-a, HULULK-a i HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu. Ponosni je Breljanin…

ČETVRTAK – NINA IRIS BEŠLIĆ

Radionica: Maske
Voditeljica: Nina Iris Bešlić, akademska slikarica

Opis radionice:
Na ovoj radionici polaznici će zaživjeti svoju kreativnost kreirajući maske ili „svoje drugo lice“ od potrošnog industrijski oblikovanog materijala; prirodnog i umjetnog podrijetla, oslikavajući ih bojama ili uređivanjem neobrađenim materijalima biljnog podrijetla. Kao što su Afričkim plemenima, Surma i Mursi na rijeci Omo, lice i koža platno na koje oslikavaju šare u pripremama za ceremonije i ples kojima slave život i pozitivnu energiju, tako će i polaznici ove radionice bezlične neoblikovane kalupe pretvarati u „pejzaže“ svoje ekspresije. Polaznicima će na raspolaganju biti industrijski oblikovani materijali prirodnog i umjetnog podrijetla ( tekstil, vuna, žica, plastika, razni metali…. ), slikarske boje i organski materijali iz prirode (grančice, raznovrsne biljke i lišće koje se nalaze u njihovom okruženju ). Cilj radionice je polaznike upoznati s drugačijim kulturama i usporediti ih s hrvatskim običajima maskiranja. Polaznici će također, upoznati različite materijale i teksture koje mogu uskladiti i kontrastirati na postojećim kalupima. Maske će moći kasnije koristiti u školskim predstavama ili na nadolazećim karnevalima.
Fotografije polaznika – maske od potrošnog industrijski oblikovanog materijala, prirodnog i umjetnog podrijetla

ŽIVOTOPIS – NINA IRIS BEŠLIĆ:
Nina Bešlić pohađala je Srednju školu likovnih umjetnosti u Splitu (maturirala na odjelu produkt dizajn), a 2004. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (Magistar slikarstva). Nakon studija boravi u Engleskoj godinu dana i participira na Metropolitan Univerzitetu u Londonu na odjelu digitalna pokretna slika. Iz objektivnih razloga odustaje od studija i vraća se u Zagreb. Od tada radi kao vizualna umjetnica sudjelujući na samostalnim i grupnim izložbama. Imala je trinaest samostalnih i dvadeset i devet skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudjeluje na umjetničkim i profesionalnim radionicama. Dobitnica je jedne nagrade i nekoliko potpora za umjetničko stvaralaštvo. Od 2006. pored umjetničke djelatnosti bavi se sociopedagoškim radom kroz likovno edukativne programe u partnerstvu s nevladinim organizacijama, učilištima i umjetničkim udrugama. 2008. uvrštena je Zbirku moderne i suvremene umjetnosti Muzeja grada Kaštela. Koristeći principe reciklaže 2010. pokreće svoj samostalni projekt „Recycle And Wear“ koji se prezentira kroz umjetnost, dizajn i kreativne radionice.
PETAK – TATJANA POLITEO

Radionica: Lutke
Voditeljica: Tatjana Politeo, profesorica likovne kulture i akademska grafičarka

Opis radionice: Izrada lutaka
Na radionici bi se izradile lutke koje mogu služiti za ukras ili za igru ostaju djeci.

ŽIVOTOPIS – TATJANA POLITEO:
Rođena 1976.godine u Zagrebu. Diplomirala 2003.godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala na preko trideset samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te na brojnim skupnim izložbama i projektima. Dobitnica druge nagrade na II međunarodnom bijenalu slikara i kipara – Mediteran 2010., Hrvatska, Split. Članica je HDLU- a i HZSU- a. Živi i radi u Zagrebu