Skip to content

Belgija – Tužba protiv katoličkog doma zato što je odbio sudjelovati u eutanaziji

AFP336

Obitelj jedne starije žene koja je bolovala od raka i željela biti eutanazirana tuži belgijski katolički dom za njegu koji je odbio dopustiti da doktor dadne starici smrtonosnu injekciju u prostorima te ustanove koja je u nadležnosti Crkve. Mariette Buntjens je stoga bila premještena iz Sint-Augustinus centra u Diestu kako bi ju se usmrtilo u „mirnom okruženju“ privatnoga stana.
Kako prenosi Catholic Herald, kćerka eutanazirane bolesnice, Nadine Engelen, tvrdi da je spomenuti katolički dom uzrokovao njezinoj majci nepotrebnu „fizičku i mentalnu patnju“ time što je odbio dopustiti da ju se tamo usmrti. Odlučila je tužiti Sint-Augustinus centar, što će biti slučaj na kojem će se utvrditi imaju li crkvene ustanove pravo odbiti umiješanost u izvršavanje eutanazije. Sadašnji belgijski zakon dopušta liječnicima prigovor savjesti, ali ne govori uživaju li ustanove isto pravo.

Premda je bolesnica bila usmrćena 2011., u dobi od 74 godine, slučaj je tek ovoga tjedna isplivao u javnost, nakon što je nadbiskup Bruxllesesa, mons. Jozef De Kesel, izjavio kako nijedna bolnica ili dom za skrb koji vodi Crkva neće ni pod kojim okolnostima dopustiti eutanaziju. Kao odgovor, doktori koji izvršavaju eutanaziju i liberalni političari zatražili su da se ukine javno financiranje Crkve, osim ako ne dopusti da se ljude usmrćuje unutar njezinih ustanova.

Dr. Wim Distelmans, u Belgiji nazvan „Dr. Smrt“, požalio se flamanskim medijima da je većina bolnica i domova za njegu u Flandriji još uvijek u skrbi Katoličke Crkve. „Ako se pravo na eutanaziju tamo odbije, to će biti problem“ – rekao je. Tehnički, eutanazija je u Belgiji kriminalni prekršaj, ali zakon štiti doktore od pravnih posljedica ako se drže točno određenog niza kriterija. Potpomognuto samoubojstvo je ograničeno na odrasle i „emancipiranu djecu“, ako trpe nepodnošljivu patnju i daju svoju privolu.

Međutim, kritičari zakona ističu da se on tako široko tumači da je eutanazija praktično dostupna na zahtjev, a doktori daju smrtonosne injekcije osobama s invaliditetom, mentalno oboljelima, kao i pacijentima koji su smrtonosno bolesni. Prošle godine jedan je članak u ugledom Časopisu za medicinsku etiku izvijestio da je većina slučajeva eutanazije u Belgiji uključivala pacijente koje ilegalno usmrćuju doktori bez njihove privole. Broj slučajeva eutanazije je u toj zemlji tijekom prošlog desetljeća dramatično porastao – od 235 slučajeva 2003. godine do 1807 usmrćenih pacijenata 2013. godine. hr.radiovaticana.va